Groentesoep

Een echte traditionele groentesoep.
25 minuten + 4 uur trekken + 8 uur in de koelkast
4 porties

Ingrediënten

  • 4 l water
  • 4 mergpijpjes
  • 1 pond runder soepvlees
  • 400 gr rundergehakt
  • 2 strengen vermicceli
  • 2 grote uien
  • bos peterselie
  • bos selderij
  • 10 tenen knoflook
  • 400 gr grove boeren soepgroenten
  • 4 laurierblaadjes
  • 2 tl thijm, gedroogd
  • 3 tl rozemarijn
  • 4 kruidnagelen
  • 2 tl majoraan
  • 2 tl basilicum
  • 2 tl nootmuskaat
  • 2 blaadjes foelie
  • 1 lombok
  • zout

Bereidingswijze

Stap 1
Was de peterselie en laat ze uitlekken.

Stap 2
Was de selderij laat ze uitlekken en snijd ze fijn.

Stap 3
Ontdoe de schilletjes van de knoflook.

Stap 4
Schil de uien en halveer ze.

Stap 5
Doe het gehakt in de schaal en meng er 1 theelepel zout en 2 theelepels nootmuskaat door. Draai er balletjes van.

Stap 6
Zet de pan op de hittebron met de mergpijpjes soepvlees en de gehaktballetjes.

Stap 7
Breng het geheel aan de kook en schuim het af.

Stap 8
Leg er de uien, de bos peterselie, lombok en de knoflookteentjes in en strooi er vervolgens de kruiden bij.

Stap 9
Zet de hittebron laag en trek er in circa 4 uur een bouillon van.

Stap 10
Haal de pan van de hittebron, schep met de schuimspaan de peterselie eruit en pers het sap eruit met een lepel.

Stap 11
Haal de uien eruit en gooi dit samen met de peterselie en lombok weg.

Stap 12
Laat de bouillon afkoelen en zet de pan met het deksel ietsje schuin er op in de koelkast.

Stap 13
Haal de pan na circa 8 uur uit de koelkast, schep het vet eraf en verwijder de mergpijpjes.

Stap 14
Zet de pan weer op de hittebron en breng de bouillon heel zachtjes aan de kook. Dit is belangrijk voor het behoud van de smaak.

Stap 15
Doe er de soepgroenten bij en laat het vijf minuten heel zachtjes sudderen.

Stap 16
Knijp er dan de twee strengen vermicelli in fijn en laat de soep nog eens 10-15 minuten zachtjes koken.

Stap 17
Laat de soep afkoelen om alle smaakstoffen hun werk te laten doen en warm de soep dan weer op.

Toon meer