Skip to main content

Lentevoordeel: tot 30% korting op diverse pannensets!

Gratis verzending vanaf €50 - Gratis retourneren binnen 50 dagen

Gratis kookboek bij besteding vanaf €150

PFAS-vrij is de toekomst!

Alles over PFAS (ook bekend als: poly- en perfluoralkylstoffen)

Sites-BK-NL-Site

Toepassing

PFAS is een verzamelnaam en staat voor poly- en perfluoroalkylstof. Deze groep chemische stoffen is door mensen gemaakt en komt van nature niet voor in het milieu. PFAS’en hebben bepaalde eigenschappen: ze zijn bijvoorbeeld water-, vet-, vuil- en stofafstotend. Ze kunnen goed tegen warmte en worden niet gemakkelijk aangetast door andere chemische stoffen. Vandaag de dag worden vaak nog producten uit de PFAS groep als hulpstof gebruikt om pannen met een anti aanbak laag te vervaardigen. Een hulpstof is een stof die niet in het uiteindelijke product terechtkomt. Wel weten we dat verschillende PFAS’en niet afbreekbaar zijn, ze zich gemakkelijk kunnen verspreiden in het milieu en/of ze kunnen ophopen in het menselijk lichaam, dieren en planten.

Mogelijke risico's voor de gezondheid

De meeste informatie over de schadelijke effecten van PFAS’en is afkomstig van PFOA en PFOS. Uit onderzoek blijkt dat deze stoffen leverschade veroorzaken, effect hebben op ons afweersysteem, schadelijk zijn voor de voorplanting en voor de ontwikkeling van het ongeboren kind. Ook zijn ze mogelijk kankerverwekkend. Over de mogelijke schadelijke effecten van andere PFAS’en is veel minder bekend.

PFAS en BK

Sinds 1851 speelt BK al een pioniersrol in de Nederlandse pannen markt. Zo waren wij de eerste die reeds in 2007 een volledig PFAS vrije anti aanbak pan op de Nederlandse markt. Hoewel op dit moment een aantal stoffen uit de PFAS verzamelgroep (zoals PFOA) reeds verboden zijn in de productie van pannen, zijn wij van mening dat het gebruik van enige PFAS bij de productie van BK pannen in het geheel niet meer past bij ons als kwalitatief hoogwaardig en toekomst gericht merk. Wij wachten dan ook niet af tot wanneer het gebruik van PFAS in de toekomst in het geheel verboden wordt, maar zijn wij vandaag reeds gestopt met de productie van eender welke PTFE laag voor al onze pannenseries. Het zal dan ook in de loop van dit jaar zijn dat al onze bak- en braadseries voorzien zijn van een geheel PFAS-vrij alternatief.

Kies vandaag reeds voor gezond kookgerei

Moet iedereen dan wachten? Neen! BK heeft vandaag al een ruim aanbod aan PFAS-vrije producten en series. Denk maar aan ons assortiment in roestvrij staal, email en gietijzer. Wil je echter veilig en gezond koken zonder het comfort van een anti-aanbak pan te moeten opgeven? Kies dan voor een keramische anti-aanbak laag, die is gegarandeerd PFAS-vrij.

Maar als ik recent een pan met PTFE laag heb gekocht, loop ik dan risico?

Bij normaal gebruik zal een pan met een PTFE anti aanbak laag geen gezondheidsrisico’s geven. Daarentegen bij oververhitting kunnen er lage hoeveelheden gefluoreerde stoffen vrijkomen. Voor mensen kunnen deze dampen irriterend zijn en griepverschijnselen veroorzaken. Ons advies is dan ook om oververhitting te allen tijde te voorkomen.

global.nocontent