STOMEN HOE EN WAT

Stomen is al een heel oude kooktechniek, die met name in China sedert vele eeuwen gebruikt wordt. Daar stomen ze dimsums en ook andere gerechtjes in op elkaar gestapelde bamboemandjes boven een wok met kokend water. En in Marokko stomen ze couscous in een speciale couscoussier boven de vlees- of groentestoofpot die bij de couscous gegeten wordt. Stomen heeft veel voordelen en is eigenlijk net zo makkelijk als koken.

STOMEN IS HANDIG KOKEN

Stomen is in feite een nieuwe manier van koken. Alleen liggen de ingrediënten niet in het kokende water, maar in een stoompan of stoommandje erboven. De ingrediënten worden gaar door de hete stoom die van het kokende water opstijgt en tussen de ingrediënten blijft hangen. Stomen kan op vele manieren. Heel simpel door een vergiet, zeef of een uitklapbaar stoommandje boven een pan met kokend water te hangen. Of heel geavanceerd in speciale stoomovens of stoomapparaten. Een speciale stoompan met stapelbare stoommanden en een goed afsluitbare deksel is wel zo handig en veel goedkoper dan een dure stoomoven.

EENVOUDIG TE GEBRUIKEN

De BK stomer is eenvoudig in gebruik. Vul de waterpan met niet te veel water. Het voedsel mag niet met het kokende water in aanraking komen. Het waterniveau mag niet hoger komen dan zo'n twee centimeter onder de onderste stoompan. Breng het water met het deksel op de pan aan de kook. Zo verdampt er geen water en kookt het water sneller.

Hang de stoompan met voedsel boven het kokende water en plaats het deksel op de stoompan daarmee blijft de stoom beter tussen de ingrediënten hangen en is het voedsel sneller gaar. Tevens voorkom je dat het water verdampt en de pan droog kookt.

STOMEN OP NIVEAUS

Met de BK stomer kun je stomen op verschillende niveaus. Zo kun je voor vier personen aardappelen of rijst en tegelijk ook de groenten in een pan bereiden. Zorg wel dat de ingrediënten ongeveer dezelfde bereidingstijd hebben. Leg stevige en harde ingrediënten in de onderste stoompan.

STOMEN OP NIVEAUS

Met de BK stomer kun je stomen op verschillende niveaus. Zo kun je voor vier personen aardappelen of rijst en tegelijk ook de groenten in een pan bereiden. Zorg wel dat de ingrediënten ongeveer dezelfde bereidingstijd hebben. Leg stevige en harde ingrediënten in de onderste stoompan.

MEER DAN STOMEN

De BK stomer kun je behalve voor stomen ook gebruiken voor het ontdooien van producten, het blancheren van bijv. koolbladeren of groenten om in te vriezen en het pocheren van bijv. fruit boven stoom. En natuurlijk is de pan ook als kookpan 20 cm gebruiken.

HELDER VAN KLEUR, PUUR VAN SMAAK

De kleur van de ingrediënten blijft helder en fris en omdat de smaakstoffen niet overgaan in het water blijft de smaak puur en verfijnd. Door gerechten te stomen zien ze er dus veel aantrekkelijker uit en ze smaken ook beter. Zout toevoegen is vaak niet meer nodig.

HELDER VAN KLEUR, PUUR VAN SMAAK

De kleur van de ingrediënten blijft helder en fris en omdat de smaakstoffen niet overgaan in het water blijft de smaak puur en verfijnd. Door gerechten te stomen zien ze er dus veel aantrekkelijker uit en ze smaken ook beter. Zout toevoegen is vaak niet meer nodig.

BK STOMERS

BK heeft in zijn assortiment speciale stomers, die bestaan uit een waterpan (kookpan 20 cm) met één of twee inzetbare stoompannen. Er kan dus op twee niveaus tegelijk worden gestoomd. De waterpan ziet eruit als een gewone pan – en is ook als zodanig te gebruiken – met aan de binnenkant een handige maatverdeling. Zo hoef je niet met maatbekers aan de slag om de pan te vullen.

De stoompannen passen precies in de waterpan en zien er ongeveer hetzelfde uit. Ze hebben alleen een dunnere, geperforeerde bodem. Hierdoor kan de stoom van het kokende water uit de waterpan de ingrediënten in de stoompannen bereiken.

Stomen is gezond

Meer vitamines - Met stomen blijft de voedingswaarde van de ingrediënten beter behouden, met name de in water oplosbare vitamines (onder andere de B-vitamines en vitamine C) en mineralen. Het voedsel komt niet in aanraking met het water, dus de vitamines en mineralen kunnen ook niet in het water verloren gaan. Met name groenten en aardappelen hebben hier profijt van.

Ingrediënten blijven in vorm

Stomen heeft een aantal grote voordelen ten opzichte van gewoon koken. De ingrediënten of gerechtjes hangen boven het kokende water. Ze worden niet door het water in beroering gebracht en blijven dus mooi van vorm. Dit is vooral belangrijk voor visfilets, die bij het koken of pocheren vaak niet heel uit de pan komen, voor mooie pakketjes en tere gerechtjes als dimsum.

Heb je vragen over
onze producten?

Lees verder

Veilig afgieten sinds 1910 | Bekroond afgieten sinds 1999

Lees verder

Hoe wil jij koken Sinds 1851

Lees verder

een Culinair Pronkstuk ....

Lees verder

Predicaat Koninklijk

Lees verder