HOOFDGERECHT - VIS

Zalm bearnaise

Zalm (gepocheerd) met bearnaisesaus. Een delicatesse.
Dit recept geeft aan dat je zalm op meerdere manieren kunt bereiden.

AANTAL porties

6 normale porties


Bereidingstijd

ca. 30 minuten


INGREDIËNTEN

1 ui
2 larierblaadjes
6 peperkorrels
1,5 dl witte wijn
6 stukken gefileerde zalm van circa 120 gram per stuk(vers)
zout.

Voor de saus:
3 sjalotten
4 takjes dragon
1 theelepel dille
3 eetlepels blanke azijn
1,5 dl witte wijn
4 eidooiers
200 gram boter
zout
vers gemalen peper.

Serveertip

Serveer de zalm met gekookte krieltjes en worteltjes of brocolli.

Voorbereiden

Maak 'court bouillon' door circa 3/4 liter water aan de kook te brengen.
Doe daarin fijn gesnipperde ui, de laurierblaadjes, geplette peperkorrels, de wijn en de zout.
Draai het vuur laag en laat het circa 10 minuten trekken.

Giet het vocht door een zeef die je boven de braadpan houd waar straks de vis in gepocheerd wordt.
Hak de dragontakjes en sjalotjes grof voor de saus. Doe ze met de azijn en witte wijn in een steelpan.
Breng het langzaam aan de kook en laat het in koken tot er nog maar circa 2 eetlepels vocht over is.

bereiden

Breng de 'court bouillon' aan de kook. Leg de stukken zalm in de braadpan.
Laat tegen de kook aan het circa 8 minuten pocheren. De juiste tijd ligt aan de dikte van de zalm.
Smelt de boter in een kommetje in de magnetron of in een pannetje op het vuur. Houd het even apart.

Klop onder tussen voor de saus de eidooiers los in een kom los. Giet door de zeef het ingekookte vocht erbij (druk het goed uit).
Zet de kom op een pan met een laagje water wat kookt.
Klop in een dun straaltje de gesmolten boter door de eidooiers.
Blijf kloppen tot de saus gebonden is. De saus mag niet te heet worden, (het beste is om een sudderplaatje eronder de zetten op het vuur) anders gaat de saus schriften.

Gebeurt dit toch, haal de pan dan meteen van het vuur en doe er een beetje koud water bij.
Breng de saus op smaak met zout, peperdille en een beetje dragon.
Laat de vis uit de pan op keukenpapier uit lekken. Schep de zalm op de borden en de saus ernaast.

Heb je vragen over
onze producten?

Lees verder

JE BENT ELKE DAG EEN ANDERE KOK ...

Lees verder

HOE WIL JIJ KOKEN SINDS 1851

Lees verder