GEVOGELTE - HOOFDGERECHT

Patrijs met groene kool

Een niet alledaags gerecht uit de stomer: Patrijs en groene kool.
Heerlijke sfeer van de jachtschotel.

AANTAL porties

4 normale porties


Bereidingstijd

ca. 40 minuten


Voedingswaarde

2922 kj/699 kcal. / 73 g eiwit / 33 g vet / 8 g koolhydraten


INGREDIËNTEN

4 koolbladeren,
groene 1 patrijs,
grote zout
versgemalen peper
½ tl mosterdpoeder
1 eiwit, losgeklopt
50 g boter
½ dl abrikozen- of sinaasappellikeur
1 dl witte wijn, droge
4 el crème fraîche mosterd

bereiden

Snijd de harde stronk uit de koolbladeren wigvormig weg en leg de bladeren in een stoommand. Breng in de waterpan zoveel water aan de kook, dat er nog 2 cm ruimte is tot de stoompan. Hang de stoompan met kool boven het kokende water en zet het deksel erop. Stoom de koolbladeren 4-5 minuten tot ze soepel zijn.

Snijd intussen de boutjes en de borstfilets los van de patrijs of vraag de poelier om dat te doen. Wrijf de patrijsfilets in met zout en peper en mosterdpoeder. Dep de koolbladeren droog met keukenpapier en bestrijk ze met een laagje eiwit (dan hecht het vlees goed aan de kool). Leg de koolpakketjes met de naad naar beneden elk op een ander koolblad en vouw dat erom heen. Leg de pakketjes in een stoompan

bereid de boutjes

Verhit de boter in een kleine braadpan en bak de boutjes op een matig hoog vuur rondom bruin, bestrooi ze met zout en peper en bak ze op een matig hoog vuur ca. 10 minuten aan iedere kant. Schenk de likeur, de witte wijn en crème fraîche langs de rand van de pan bij de boutjes.
Breng de saus al roerende aan de kook. Laat de patrijsboutjes met het deksel op de pan in ca. 10 minuten zachtjes gaar sudderen in de saus.

Breng intussen het water in de waterpan weer aan de kook. Hang de stoompan boven het kokende water en zet het deksel erop. Stoom de pakketjes in 6-8 minuten gaar.

Leg de koolpakketjes en de patrijsboutjes op warme borden. Breng de saus op smaak met zout, peper en een beetje mosterd. Schep een beetje saus om de stukken patrijs en serveer de rest apart.


Lees hier het BK receptenboek "Stomen"

Download hier het recept

  • Stomerinzet 20 cm

    De stomerinzet van BK Conical+ serie past in alle Conical kookpannen van 20cm.
    Handig! Je bespaart ruimte op het fornuis en energie in gebruik.
    Lees verder

Heb je vragen over
onze producten?

Lees verder

JE BENT ELKE DAG EEN ANDERE KOK ...

Lees verder

HOE WIL JIJ KOKEN SINDS 1851

Lees verder