HOOFDGERECHT

Hertenbout met sinaasappel en paddenstoelen

  • Aantal porties
  • 4 à 6 normale porties
  • Bereidingstijd
  • ± 60 minuten
  • Ingrediënten
    • 1 sinaasappel
    • 600 - 800 kg hertenbiefstuk (aan één stuk)
    • 1 el roze peperkorrels, geplet
    • 2 el olie
    • 1 el boter
    • 2 rode uien, in parten
    • 100 ml rode port
    • 200 ml wildfond
    • 1 kruidnagel
    • 2 el sojasaus
  • Ingrediënten voor de pompoenpuree en paddenstoelen
    • 1/2 flespompoen
    • 1 sinaasappel
    • 2 teentjes knoflook
    • 2 el olijfolie
    • 2 el bladpeterslie, fijngehakt
    • 300 g gemengde paddenstoelen (grotchampignons, witte beuken paddenstoelen,cantharellen, etc.), schoongemaakt en in stukken
    • 1 el boter

Bereiden

Haal met een zesteur de schil van 1 sinaasappel er af in dunne sliertjes.
Halveer de sinaasappel en pers het sap eruit.
Dep het hertenvlees goed droog met keukenpapier.
Bestrooi met zout en roze peper.

Verhit de olie en boter in een Infinity hapjespan en bak hierin de hertenbiefstuk in ± 5 minuten rondom bruin.
Haal het stuk vlees uit de pan en voeg de uien toe.
Bak ze een paar minuten in het braadvocht en schenk dan de port, wildfond en sinaasappelsap erbij.
Voeg de kruidnagel, sinaasappelschil (sliertjes) en sojasaus toe en breng alles aan de kook.

Draai het vuur zacht en leg het vlees terug in de pan, in de saus.
Sluit de pan met het deksel en gaar het vlees in circa 20 minuten in de saus (laat niet koken).
Gebruik een vleesthermometer om de kerntemperatuur te meten.
Het vlees is rosé bij een kerntemperatuur van 55 °C, bij 65°C is het meer doorbakken.

Schil ondertussen de pompoen, verwijder de zaden en snij in kleine stukken.
Rasp een theelepel van de sinaasappelschil met een fijne rasp en pers het sap eruit.
Breng de pompoen met het sinaasappelsap en sinaasappelschil tegen de kook en laat met een deksel op de pan in 10 minuten zacht worden.
Hak de teentjes knoflook en fruit ze in de olie in de Infinity koekenpan tot de knoflook lichtbruin is.

Pureer de pompoen met een staafmixer en schep de knoflook en de peterselie erdoor.
Breng op smaak met zout en peper.
Verhit de Infinity koekenpan op hoog vuur en bak hierin de paddenstoelen 5 minuten zonder olie of boter.
Voeg de boter toe als al het vrijkomende vocht is verdampt.

Bak samen nog een minuut en breng op smaak met zout en peper.
Haal de gare hertenbiefstuk uit de pan en hou warm onder aluminiumfolie.
Breng de saus aan de kook en laat ± 10 minuten inkoken tot de saus tot de helft is gereduceerd.
Snij de hertenbiefstuk in plakken van 1 cm en serveer ze met de pompoenpuree, saus en paddenstoelen.

Heb je vragen over
onze producten?

Lees verder

JE BENT ELKE DAG EEN ANDERE KOK ...

Lees verder

HOE WIL JIJ KOKEN SINDS 1851

Lees verder