TWEEPANSMAALTIJD

Bietjesstamppot

Dit gerecht is waarlijk een van de 'essentials'. Bietjes zijn een deel van de Hollandse keuken. Dus mag deze bietjesstampot niet ontbreken.

AANTAL porties

4 normale porties


Bereidingstijd

ca. 25 minuten


INGREDIËNTEN

1 kg aardappelen
500 gram gekookte bietjs
250 gram zure appelen
1 ui
150 g rookspek
5 eetlepels azijn
zout en peper


Serveertip

Heerlijk in combinatie met gebakken bloedworst en appel!

bereiden

Schil de aardappelen, was en pit ze en snijd ze in gelijke stukken.
Breng water aan de kook, voeg de aardappelen toe en laat ze 15 minuten koken.
Stroop intussen de bietjes af en schaaf of rasp ze.
Schil de appelen, verwijder het klokhuis en snijd ze klein.
Pel de ui en snijd deze eveneens klein.

Voeg na 12 minuten bieten, appelen en ui toe en laat het geheel nog 10 minuten zachtjes doorkoken.
Snijd het rook­spek in blokjes en bak deze uit in de koekenpan.
Stamp de aardappelen, bietjes, appel en ui goed dooreen en voeg 3 eetlepels azijn toe.

Voeg de blokjes spek en het spekvet toe.
Voeg wanneer de stamppot niet smeuïg genoeg is, de resterende azijn en eventueel wat boter toe. Maak op smaak met zout en peper.

  • Hollands basis gerecht

    Een basisgerecht heet ook een 'essential'. Logisch dat BK voor de startende kok de BK Essentials adviseert.
    Lees verder

Heb je vragen over
onze producten?

Lees verder

JE BENT ELKE DAG EEN ANDERE KOK ...

Lees verder

HOE WIL JIJ KOKEN SINDS 1851

Lees verder