KOOKINNOVATIE
Toen en nu

BK is ruim 165 jaar aanwezig in Nederlandse keukenkastjes. We nemen je mee terug in de tijd naar de werkplaats van koperslager Hendrik Berk uit Kampen.

Onze Geschiedenis

Sinds 1851 maakt BK potten en pannen. Vanaf die tijd is BK niet meer weg te denken uit de Hollandse keuken. Grote kans dat de keukenschatten uit het keukenkastje van oma echte BK klassiekers zijn. Veel BK pannen gaan van generatie op generatie.
Maak kennis met Neerlands trots, een reis die begint in jouw keuken...

 • 1851 Kampen

  Koperslager Hendrik Berk begon voor zichzelf met het produceren van melkbussen, potten, pannen en ander kookgerei. In het achterste gedeelte van het pand zat de werkplaats en in het voorste deel de winkel.

 • 1891 Emaille

  De zoon van Hendrik Berk slaagde erin in 1891 zijn uit plaatstaal geslagen pannen en trommels van een laagje beschermend emaille te voorzien. In 1926 kwam de BK Fortalit op de markt, een zwart geëmailleerde braadpan welke anno 2016 nog steeds in het assortiment van BK is. In 1930 werd, het nog steeds geheime recept, grijsgewolkt emaille ontdekt. Een beroemde klassieker die we allemaal uit het keukenkastje van oma kennen.

 • 1900-1992
  De BK fabriek

  De werkplaats werd te klein om alle pannen in te maken. Daarom werd in Brunnepe, aan de rivier de IJssel, een nieuwe fabriek gebouwd, de BK fabriek. Vanaf 1889 vond alle productie in deze fabriek plaats. Er werkte destijds ruim 700 man voor BK.

 • 1931 Aluminium

  Steeds meer huishoudens in Nederland gingen over op elektrische- en gaskookfornuizen. Speciaal voor deze fornuizen bracht BK een nieuw soort pannen op de markt; pannen gemaakt van aluminium.

 • 1951
  100 jaar BK!

  Ter ere van het 100-jarig bestaan werd er in de Houtrusthallen in Den Haag een nationale kookwedstrijd georganiseerd. Huisvrouwen kookten op totaal 150 gasfornuizen hun beste gerecht.

  Het 100-jarig bestaan werd bekroond met een Koninklijk predicaat uit handen van Koningin Juliana.

 • 1963 Edelstaal 18/10

  Een van de eerste pannenseries gemaakt van 18/10 edelstaal, de RVS kookpannen zoals wij ze herkennen is de BK Karaat. De Karaat is nog steeds een populaire pannenserie uit het huidige BK assortiment. Veel nieuwe pannenseries zijn gebaseerd op de ‘oude‘ BK Karaat.

  Innovatie

  Het geheim zit "m in de bodem, was een belangrijke slogan van BK. BK ontwikkelde destijds als eerste de sandwichbodem, een toepassing welke nog steeds gebruikt wordt. Door de sandwichbodem warmt een kookpan sneller op, bovendien wordt de warmte beter verdeeld. Ook met de innovatieve koudgrepen was BK haar tijd ver vooruit.

 • 1999 Veilig afgieten

  Afgieten is een belangrijk onderdeel tijdens het koken. Eind jaren ‘90 introduceerde BK de pannenserie Q-linair. Met deze pannen kan overtollig kookvocht eenvoudig en veilig worden afgegoten doordat de deksel onder de rand van de pan vergrendeld kan worden.

 • 2004 Slim ontwerp

  Vormgeving en design spelen een belangrijke rol in ons huishouden. Apparaten moeten niet alleen functioneel zijn, ze moeten er ook mooi uit zien.
  De Q-linair Master pannenserie heeft naast het unieke afgietsysteem ook een nauwkeurige maatverdeling en extra hooggeplaatste grepen. Hierdoor wordt afgieten nog makkelijker en veiliger.


  Prijswinnend ontwerp

  De BK Q-linair Master serie is door internationale vakjury‘s al diverse keren onderscheiden voor het moderne en professionele ontwerp, onder andere met de RedDot Design Award.

 • 2006 Leef bewust, bak bewust

  BK introduceert in Nederland als eerst koekenpannen met een keramische coating als alternatief voor het veel besproken PTFE (in de volksmond bekend als Teflon®). Een keramische coating wordt milieuvriendelijk geproduceerd en kan veel heter worden dan de op dat moment regulieren anti-aanbaklaag. Ook de BK Balans+ bestaat nog steeds in het assortiment van BK. Inmiddels is de range van koekenpannen met een keramische coating behoorlijk uitgebreid.

- jaar innovatie

De afgelopen jaar heeft BK Nederland voorzien van diverse kookinnovaties. Deze trend zet BK door in de toekomst.

BK - Hoe wil jij koken?

Blijvende waarde

BK loopt voorop met slimme toepassingen en hoogwaardige techniek. Kwaliteit en gebruiksgemak gaan hand in hand met design en innovatie. Het succes van BK zie je als je in Nederland een willekeurig keukenkastje openmaakt. De BK producten gaan generaties mee.

BK - Hoe wil jij koken?

De producten die BK biedt, sluiten aan op elke kookstijl. Je bent immers iedere dag een andere kok. In het weekend wil je uitpakken en door de weeks heeft gemakkelijk koken vaak de focus. Hoe je ook wilt koken, BK heeft het juiste gereedschap voor in de keuken en aan tafel.