Met de juiste snijtechniek wordt koken nog leuker (en veiliger!) Hieronder een aantal tips die je daarbij helpen!

Vasthouden van het mes en de juiste snijhoogte

Vasthouden van het mes en de juiste snijhoogte

Om goed te kunnen snijden, moet je ook de juiste houding aannemen voor de snijplank. Een goede houding is recht voor de plank met je hand waarin je je mes vasthoudt haaks op de plank. Ook de snijhoogte is van belang. Voor mensen met een gemiddelde lengte is een hoogte van 90 cm goed. Als je langer bent, kun je de snijplank eenvoudig verhogen door hem op een kratje te zetten. Dit maakt het snijden een stuk eenvoudiger.


Vasthouden van het product

Vasthouden van het product

Houd je vingers tijdens het snijden altijd krom. Je vingertoppen drukken het te snijden product naar beneden op de plank. De vingerkootjes staan recht naar boven.


Mes tegen de vingerkootjes plaatsen

Mes tegen de vingerkootjes plaatsen

Op deze manier kun je je nooit in je vingers snijden maar snij je langs je vingerkootjes in het product.


Snijden met een draaiende beweging

Snijden met een draaiende beweging

Snijden is een kwestie van bewegen. Je moet daarbij niet alleen het mes naar beneden drukken maar ook het mes naar voren duwen. Het is dus een combinatie van licht drukken en duwen. Als je dat snel achter elkaar doet krijg je een draaiende beweging van het mes.


Wil je meer leren over welke verschilende snijtechnieken er zijn? Lees dan hier verder. Chef Pim legt je uit hoe je een mes vasthoudt en welk mes je waarvoor gebruikt.