BK Kookpannen

Uitleg kookpannen

BK heeft verschillende kooppannen. Wat houden deze verschillen precies in? We leggen het je graag uit. Zo kun je een kookpan uitkiezen welke het beste bij jou past.

Waar bestaat een kookpan uit?

Voor de ontwerpers van BK is aandacht voor veiligheid en gemak een tweede natuur geworden. Voor koks die gemakkelijk en veilig willen koken is een diversiteit aan pannen ontwikkeld. Handige afgietdeksels, hittebestendige handgrepen of een unieke vorm zorgt dat slim en handig ook veilig wordt.

Body

BK heeft verschillende kooppannen. Wat houden deze verschillen precies in? We leggen het je graag uit. Zo kun je een kookpan uitkiezen welke het beste bij jou past.

Cilindrisch

Conisch

Bolvormig

Combinatie

Aan de binnenzijde van de body zit in de meeste pannen van BK een maatverdeling. Zo kun je zien hoeveel je in je pan doet en heb je geen maatbeker nodig.

De vorm van de pan en hoe deze eruit ziet is natuurlijk op het eerste gezicht een kwestie van smaak. Vind je het een mooie vorm? Past deze goed bij jouw in de keuken of op tafel? Toch heeft de body van de pan nog veel andere eigenschappen op basis waarvan jij de beste keuze kunt maken.

Materiaal van de body Het kookpannen uit het assortiment van BK zijn gemaakt van verschillende materialen. De bekendste is RVS (18/10), dit materiaal is sterk en voedselveilig. Daarnaast zijn er ook pannen gemaakt van 3-ply (tri-ply of 3-ply?), geëmailleerd plaatstaal en keramiek.

Roest vast staal (rvs)

Sinds 1963 maakt BK kookpannen gemaakt van RVS. De buitenzijde van de pan kan geborsteld (mat) of gepolijst (glanzend) zijn.

+ Betrouwbaar
+ Roestvrij edelstaal
Perfect voor de...

Kies bijvoorbeeld
BK Q-linair Master

3-PLY

Naast RVS heeft BK ook 3-ply kookpannen in haar assortiment. Hierbij heeft de kookpan geen bodem, maar is het in feite één geheel. Bestaande uit 2 lagen RVS, met daartussen een laag aluminium. Aluminium is een betere warmtegeleider dan RVS daarom is het voordeel van 3-ply een nog snellere en egale warmtegeleiding van bodem tot aan de rand van de pan. Hierdoor wordt de warmte perfect verdeeld.

+ Één geheel
+ Egale warmtegeleiding
Perfect voor de kookfanaat

Kies bijvoorbeeld
BK Conical Deluxe

Geëmailleerd plaatstaal

Sinds 1963 maakt BK kookpannen gemaakt van RVS. De buitenzijde van de pan kan geborsteld (mat) of gepolijst (glanzend) zijn.

+ Zeer sterk
+ Mooie groene reseda kleur
Perfect voor de kookfanaat

kies bijvoorbeeld
BK New Vintage Emaille

Keramiek

Keramiek is een natuurlijk materiaal, het is niet poreus waardoor het niet reageert op voedsel en geen vet, geur of bacteriën opneemt.

+ Natuurlijk materiaal
+ Weinig olie of boter
+ Kan tegen extreme temperatuurverschillen
Perfect voor de natuurlijke kok

kies bijvoorbeeld
BK New Vintage Keramiek

Bodem

Vanaf 1963 hebben alle RVS kookpannen van BK een sandwichbodem. Onder de pan wordt een plaat gemaakt met aluminium en 18/0 staal. Het aluminium zorgt voor een goede warmte verdeling en het 18/0 staal zorgt ervoor dat de pan ook geschikt is voor inductiekookplaten.

Van de kookpannen van ander materiaal, is de bodem gemaakt van hetzelfde materiaal als de body. Zo bestaat bijvoorbeeld een 3-ply kookpan geheel uit 3-ply.

Tip! Wil je testen of jouw pan geschikt is voor inductie? Als er een magneetje blijft zitten aan de onderkant van de pan kun je deze gebruiken op inductiekookplaten.

Rand

De rand van de pan zorgt onder andere voor versteviging van de pan. Alle kookpannen van BK zijn voorzien van een schenkrand. Dit maakt het makkelijker om vloeistoffen uit de pan te gieten.

Schenktuit

Een aantal van series kookpannen hebben een schenktuit, hiermee kun je nauwkeuriger schenken. Een voorbeeld van een kookpan met een schenktuit is de BK Premium+

Tip! Gebruik de BK Mr. Gripper® afgiethulp om nog slimmer af te gieten!

Afgietsysteem

Er zijn ook pannenseries met een speciaal afgietsysteem. De deksel kan bij deze pannen onder de rand worden vergrendeld. Een voorbeeld van een kookpan met een afgietsysteem is de Q-linair Master Glas

Meer weten over veilig afgieten met BK? Bekijk dan deze pagina.

Deksel

Koken met een deksel op de pan heeft veel voordelen. Met een deksel op de pan blijft de warmte in de pan en kun je vloeistoffen sneller aan de kook brengen, zo bespaar je dus energie. Ook blijven geuren en aroma's beter in de pan. Zo wordt je gerecht dus een stuk smaakvoller.

Hieronder zie je de verschillende soorten deksels:

RVS

RVS + glas

Geëmailleerd plaatstaal

Keramisch

Handgrepen

Er zijn metalen en kunststofgrepen. Kunststofgrepen, oftewel koudgrepen, hebben een isolerende werking en geleiden minder warmte dan een metalen greep.

Let op! Grepen kunnen wel warm worden, doordat de warmte van de kookzonde onder de bodem van de pan komt en de grepen opwarmt. Hierdoor komt de warmtebron indirect in contact met de grepen. Let altijd goed op dat de vlam onder de bodem van de pan blijft. Dus kies ook het juiste formaat kookzone.

Hieronder zie je een aantal verschillende soorten grepen:

Holle RVS-greep

Draadgreep

Holle stalen greep

Platte draadgreep

Maten

Kookpannen zijn er in verschillende soorten en maten. Maar waar heb je deze verschillende maten voor nodig? We leggen het graag aan je uit.

14 CM

80 gram ongekookte pasta – 1 persoon

16 CM

160 gram ongekookte pasta – 1-2 personen

18 CM

250 gram ongekookte pasta – 2-3 personen

20 CM

400 gram ongekookte pasta – 4-5 personen

24 CM

950 gram ongekookte pasta – 6 of meer personen

Warmtebronnen

De RVS en 3-ply kookpannen van BK kunnen op alle warmtebronnen gebruikt worden. De kookpannen van geëmailleerd plaatstaal zoals de BK New Vintage Emaille kan niet gebruikt worden op inductie. De kookpannen gemaakt van keramiek kunnen worden gebruikt op gas en in de oven.

Gas

Het gasfornuis is nog steeds de meest gebruikte warmtebron in Nederland.

Inductie

Een inductie kookplaat wordt verwarmd door elektromagnetische straling. Hierdoor zijn niet alle pannen geschikt voor inductie.

Keramisch

Een keramische kookplaat wordt verwarmd door een verwarmingsspiraal.

Elektrisch

Een elektrische kookplaat wordt langzaam warm en blijft ook lang warm.

Halogeen

Deze plaat wordt verwarmd door een halogeenlamp. Hierdoor wordt de plaat snel warm. Een pan met vlakke bodem is hiervoor het meest geschikt.

Oven

Afbakken, grillen of na laten garen in de oven.

Schoonmaak

Laat na gebruik de pan eerst afkoelen. De meeste koekenpannen van BK mogen in de vaatwasmachine gereinigd worden. Echter, voor langer kookplezier van jouw pannen raden wij aan de pan met de hand af te wassen. Ook blijven de stelen lager mooi als je deze met de hand afwast.

Handwas aanbevolen

Deze pannen dien je met de hand af te wassen.

Vaatwasmachine geschikt

Deze pan kan in de vaatwasmachine gereinigd worden. Echter, voor langer kookplezier van jouw pannen raden wij aan de pan met de hand af te wassen. Ook blijven de stelen lager mooi als je deze met de hand afwast. Heb je een pan met een keramische anti-aanbaklaag? Deze is niet geschikt om schoon te maken in de vaatwasmachine.