Handleiding Nature pannenserie

Deze pannenserie is net even anders dan pannen met een ‘gewone’ anti-aanbaklaag die je van BK gewend bent en vraagt daarom om een wat uitgebreidere uitleg. Met het juiste gebruik is de BK Nature pan namelijk een pan voor het leven!

Door het dagelijks gebruik van de pan bouw je natuurlijke en oersterke anti-aanbakeigenschappen op, dit wordt de patina-laag genoemd. Dit is de donkere laag die tijdens het bakken in de pan ontstaat en dit proces is een natuurlijke reactie van het materiaal van de pan. Hoe vaker je de pan gebruikt hoe beter de anti-aanbakeigenschappen van de pan worden. De Nature pannenserie is gemaakt van plaatstaal; een ecologisch recyclebaar product. Tijdens de productie zijn er geen chemicaliën toegevoegd.

Pannen van dit materiaal worden door professionele koks en in de Chinese keuken gebruikt. Het materiaal van de pan is zo oersterk waardoor je zelfs metalen keukengerei in de pan kan gebruiken. Of zoals vaak wordt gezegd; hoe zwarter de pan, hoe beter de kok. De pan kan hoge temperaturen bereiken, waardoor hij uitermate geschikt is voor het bakken van vlees op hoge temperatuur, het roerbakken van groenten, paddenstoelen, krokante tofu of biefstuk en kipfiletreepjes op hoog vuur.

Deze pannenserie levert ook vragen op die wij willen beantwoorden:

IN HET KORT

  • De pan MOET voor het eerste gebruik worden ingebrand.
  • Het inbranden is een proces dat je geregeld kunt herhalen om de anti-aanbak eigenschappen van de pan te verbeteren.
  • De pan verkleurt direct bij het eerste gebruik door het ontstaan van de patina-laag. Dit is goed.
  • De steel is van hout, bij direct contact met de gasvlam zal deze verbranden.
  • Op inductie een lagere stand gebruiken dan normaal.
  • Na gebruik dient de pan te worden afgewassen enkel met heet water (dus zonder afwasmiddel).
  • De BK Nature pannen kunnen NIET in de vaatwasmachine.
  • Ook moet je de pan direct goed afdrogen

Voor Gebruik

Was bij het eerste gebruik de pan om de beschermende wax-laag te verwijderen af in warm water met een mild afwasmiddel en een afwasborstel. Droog hierna de pan goed af. Zet de pan op het fornuis en laat deze langzaam goed warm worden (zorg dat de afzuigkap aanstaat).

Doe wat lichte olie zoals bijvoorbeeld Arachideolie in de pan en wals de olie door de pan. Verwarm de pan totdat de olie begint te roken en laat de pan een tot twee minuten op het vuur staan totdat deze begint te verkleuren. Haal de pan van het vuur, laat de pan afkoelen en verwijder de olie met keukenpapier. Herhaal dit proces twee à drie keer. Het bakoppervlak van de pan heeft een donkerdere kleur gekregen.


Met het gebruik zal dit nog donkerder worden. Dit is een natuurlijk proces en laat zien dat de pan goed ingebrand is. Deze patina-laag beschermt de pan tegen roesten en zorgt ervoor dat eten niet aanbrandt. Het inbranden is een proces dat je geregeld moet herhalen na het reinigen van de pan.

Zie onderstaande afbeeldingen, hoe donkerder de laag hoe beter de pan wordt.

BK

Met de klok mee: 0 = nieuw, 1 = 1 maand in gebruik, 2 = 3 maanden in gebruik. Je zie dat de laag donkerder wordt en dus betere anti-aanbak ei- genschappen krijgt als de pan langer in gebruik is.

TER VERDUIDELIJKING HIERBIJ DE STAPPEN VAN HET INBRANDPROCES:

Voordat je de pan voor de eerste keer wilt gebruiken is het belangrijk om de pan in te branden. Gebeurt dit niet dan kan het voedsel snel aanbranden. Elke pan heeft aan de steel een hangtag met een uitbreide gebruiksaanwijzing over het inbranden van deze pannenserie, tevens staat op de sleeve aan de binnenzijde extra informatie. Lees deze goed door!

HET INBRANDPROCES:

STAP 1:

Was de pan voor het eerste gebruik af met heet water, afwasmiddel en een afwasborstel om de beschermlaag te verwijderen. [1]

STAP 2:

Droog hierna de pan direct en goed af.[2]

STAP 3:

Zet de pan op het fornuis en laat de pan goed warm worden (zorg dat je de afzuiger aanzet). [3]

STAP 4:

Doe wat lichte olie in de pan en wals deze door de pan. [4]

STAP 5:

Verwarm de pan totdat de olie begint te roken. [5]

STAP 6:

Neem de olie af met een flinke prop keukenpapier. Herhaal dit proces een aantal keer. Je ziet dat de pan verkleurt, dit is een goed teken. Dit proces zorgt voor de natuurlijke anti-aanbaklaag in de pan. [6]

STAP 7:

Haal de pan van het fornuis en laat hem afkoelen. Verwijder zorgvuldig de olierestanten met keukenpapier. [7]

STAP 8:

Laat de pan afkoelen. Spoel de pan schoon met heet water en een afwasborstel. [8]

STAP 9:

Droog de pan direct en goed af voordat je de pan opbergt. [9]

Herhaal Stap 3 t/m 7 twee à drie keer, nu is de pan geschikt voor eerste gebruik.

BK

Bekijk ook de video van het inbrand proces


WARMTEBRON:

Zorg dat de panbodem van de pan overeenkomt met de grootte van de warmtebron. Zorg dat bij gebruik op gas de vlam onder de pan blijft. De steel is van hout, bij direct contact met een gasvlam kan deze gaan verbranden.

Verwarm de pan en voeg een lichte olie toe. Voeg de ingrediënten pas toe wanneer de olie begint te walmen. Voeg geen water toe aan hete olie. In deze pannen kun je metalen keukengerei gebruiken. Gebruik geen scherp keukengerei in de pan, deze kunnen de pan beschadigen

De pan is geschikt voor alle warmtebronnen maar let op bij koken op inductie! Gebruik een lagere kookstand dan normaal, omdat de bodem van deze pan zeer snel opwarmt op inductie.

NA GEBRUIK:


SCHOONMAKEN EN OPBERGEN:

Laat na gebruik de pan rustig afkoelen. Spoel de pan af onder de kraan met warm water en gebruik een afwasborstel, maar geen afwasmid- del. De pan kan niet in de vaatwasmachine. Droog de pan goed af voordat je de pan opbergt. Roestvorming in de pan komt alleen voor als de pan in de vaatwasmachine schoongemaakt is of te vochtig wordt opgeborgen. De pan goed afdrogen is dus erg belangrijk! Smeer de pan eventueel in met een beetje olie.

Aangebrand voedsel kun je verwijderen met zout. Scrub de resten weg met het zout en keukenpapier. Zorg dat je de pan weer inbrandt na het zouten. Eventuele roestvorming kun je verwijderen door de pan te spoelen onder heet water en een pannensponsje. Herhaal hierna weer het inbrandproces.

De natuurlijke anti-aanbaklaag wordt met de jaren sterker, dat maakt de pan oersterk en duurzaam in gebruik. Voor- en tijdens gebruik van de pan moeten er een aantal handelingen verricht worden om lang plezier te hebben van de pan.