Welke kooktechnieken zijn er en welke pan gebruik je waarvoor? Hieronder lees je over welke verschillende kooktechnieken er allemaal zijn en welke pan je hiervoor het beste kan gebruiken.

Bakken

Bakken

Wat is het Bakken is het garen van vlees, vis, gevogelte en groente op hoge temperatuur in boter, olie of ander vet. Dit doe je in een pan met of zonder deksel. Tijdens het bakken krijgt het eten een krokant bruin korstje.

Welke pan gebruik je ervoor Om te bakken gebruik je een koekenpan. Die zijn er in alle soorten en maten. In een keramische pan bak je alles lekker krokant en een anti-aanbakpan is ideaal voor het bereiden van bijvoorbeeld vis en ei.


Braden

Braden

Wat is het Bij braden verhit je vlees, kip of vis in een laagje heet vet. Dat kan in een braadpan of in een braadslede in de oven. Het is ideaal voor vlees dat langere tijd nodig heeft om gaar te worden, zoals rollade, kip of lamsbout. Bak het vlees of de kip eerst aan zodat het bruin wordt en een korstje krijgt. Zet de warmtebron lager en laat het vlees in de pan verder gaar worden. Braden in de oven kan ook. Bak het vlees dan eerst rondom bruin in een pan of braadslede op hoog vuur en laat verder garen in de oven. Bevochtig het gerecht regelmatig om uitdrogen te voorkomen.

Welke pan gebruik je ervoor Een braadpan is een pan met een dikke bodem die heel heet kan worden en die de hitte goed vasthoudt. Hij is gemaakt van gietijzer, geëmailleerd plaatstaal of van een combinatie van beide. De gietijzeren braadpannen van BK zijn gemaakt van gerecycled ijzer. Voor elke pan wordt een nieuwe mal gebruikt, wat de pan uniek maakt. De pannen krijgen een laag emaille, waardoor ze niet gaan roesten. De deksels hebben druipringen die ervoor zorgen dat het opkomend kookvocht gelijkmatig wordt verdeeld over je gerecht, dat daardoor lekker mals wordt. Als je een gerecht in de oven wilt bereiden, gebruik je een braadslede. Belangrijk is dat deze de warmte snel en goed verdeelt. Er zijn braadsledes van 3-ply, een drielaags materiaal, en van geëmailleerd staal, die je heel makkelijk weer schoon krijgt.


Grillen

Grillen

Wat is het Grillen is het aanbakken van eten op hoge temperatuur in een grillpan of op een grillplaat. Bij grillen gebruik je weinig of geen vet. Het is daarom ideaal voor lichte bereidingen. Het eten krijgt grillstrepen die de smaak intensiveren.

Welke pan gebruik je ervoor De BK Granite grillpan heeft een hoogwaardige coating en kan tegen een stootje. Hij is geschikt voor alle warmtebronnen, ook voor de oven. Handig: hij kan gewoon in de vaatwasser. De BK Easy Induction grillpan is heel geschikt om te gebruiken op een inductiefornuis. Hij warmt heel snel op en heeft een perfecte warmteverdeling. De coating zorgt ervoor dat het eten niet aanbakt of vastplakt. Ook deze kun je in de oven zetten.


Koken

Koken

Wat is het Wanneer je kookt, laat je voedingsstoffen gaar worden in water of in een andere vloeistof van 100 °C. Koken is vooral geschikt voor aardappelen, rijst, pasta en groenten. Het nadeel van het koken van groenten is dat er voedingsstoffen verloren gaan in het kookvocht.

Welke pan gebruik je ervoor Om te koken gebruik je een kookpan met een deksel. Dit is belangrijk om de warmte niet te laten ontsnappen. In de meeste pannen van BK vind je aan de binnenkant een maatverdeling. Zo kun je zien hoeveel er in de pan zit. De pan kan verschillende vormen hebben: conisch, cilindrisch, bolvormig of een combinatie daarvan. De vorm is niet van invloed op de bereiding. De Q-linair Master-serie van BK heeft iets heel bijzonders: een speciaal afgietsysteem. De deksel kan bij deze pannen onder de rand worden vergrendeld. Veilig en makkelijk afgieten dus! Lees hier meer over veilig afgieten.


Wokken

Wokken

Wat is het Roerbakken of wokken is een heel snelle manier om eten klaar te maken. Door de hoge bereidingstemperatuur gaart het eten snel en blijven de smaken en voedingsstoffen goed bewaard.

Welke pan gebruik je ervoor Wokken doe je in een wok op heel hoge temperatuur. Er zijn woks van allerlei formaten en materialen. De authentieke wok is gemaakt van staal, een materiaal dat je eerst moet inbranden. BK heeft echter ook veel woks met een coating, daarmee kun je direct aan de slag. Een heel bijzondere pan die BK in de collectie heeft, is de wokarang: een wok met een gebogen rand. Die zorgt ervoor dat het eten altijd terugvalt in de pan (geen vies fornuis dus). Daarnaast maakt de rand het omkeren van bijvoorbeeld stukken vlees en vis heel eenvoudig.


Stoven

Stoven

Wat is het Stoven is het langzaam garen van eten in vocht dat nét niet kookt (dus op een temperatuur van minder dan 100°C). Stoofgerechten met vlees, kip, groenten en fruit (stoofpeertjes!) zijn heerlijk omdat door het lange garen de smaken goed intrekken.

Welke pan gebruik je ervoor De meest geschikte pan om te gebruiken voor het stoven is een gietijzeren braadpan. Gietijzer is oersterk en kan tegen hoge temperaturen. Het houdt de warmte goed vast, zodat je je gerecht uren kunt laten stoven op laag vuur.