Wist je dat België een populaire vakantiebestemming is voor heel wat Nederlanders? En daar zit de bourgondische Belgische keuken ongetwijfeld voor iets tussen! Knapperige frieten, een fris biertje of een stukje Belgische chocolade. Dat is genieten! Maar ook deze lekkere balletjes in tomatensaus zijn op en top Belgisch, en vallen in de smaak bij jong en oud. Het ideale duo om dit gerecht klaar te maken? Onze BK Balans+ hapjespan en steelpan!

De ideale pan voor dit gerecht

BK Balans+
Kook je graag energiezuinig en gezond, maar wil je tegelijkertijd stevig kookgerei dat tegen een stootje kan? Dan is de BK Balans+ reeks iets voor jou. De collectie is gemaakt van krasbestendig aluminium, dat snel en gelijkmatig opwarmt. Zo bespaar je energie. Alle producten hebben stevige koudgrepen en een dikke full steel bodem die werkt op alle warmtebronnen, ook inductie.

Wat maakt deze reeks zo bijzonder? Dankzij de keramische antiaanbaklaag, die volledig PFAS-vrij is, kun je korter en heter bakken. De Balans+ hapjespan is daarom ideaal om de gehaktballetjes uit ons recept een krokant korstje te geven. Het bijhorende deksel met siliconen rand sluit de pan bovendien goed af, zodat de stoom in je pan blijft en je vlees niet uitdroogt.

En de tomatensaus? Die maak je klaar in de Balans+ steelpan! Ook die heeft een handige keramische antiaanbaklaag en twee schenktuiten, zodat je je versgemaakte saus zonder knoeien kan uitgieten. Heeft deze Belgische klassieker gesmaakt? Dan is het tijd om alles op te ruimen en schoon te maken. Gelukkig is deze reeks ontzettend makkelijk te reinigen. Afwassen? Dat wordt kinderspel!

Balletjes met tomatensaus uit de BK Balans+ Hapjespan

Bereiden

De tomatensaus
  1. Stoof de fijngesnipperde uien en knoflook aan in een scheutje olie.
  2. Snij de selderij in fijne stukjes en laat meestoven.
  3. Snij de wortels in blokjes en de chilipeper in fijne stukjes. Voeg samen met het gezouten spek toe aan de steelpan en laat meestoven gedurende 10 minuten.
  4. Voeg een blikje geconcentreerde tomatenpuree toe, samen met de suiker, bloem en een flinke scheut water. Blijf goed roeren, zodat de saus niet aanbrandt.
  5. Voeg nu de gepelde tomaten, tomatenpulp en verse kruiden toe. Tip: bind de verse kruiden samen tot een boeket, zodat je ze achteraf makkelijk uit de saus kan halen.
  6. Laat het geheel een uurtje sudderen en haal het spek en kruidenboeket vervolgens uit de saus.
  7. Mix de tomatensaus en kruid af met peper en zout.
  8. Wil je echt een hele gladde saus? Zeef de tomatensaus dan, totdat alle stukjes eruit zijn.
De balletjes
  1. Meng het gehakt met de eieren, de peterselie en het paneermeel. Blijf kneden tot alles goed gemengd is. Kruid af met peper en zout.
  2. Rol balletjes van ongeveer 4cm dik. Tip: maak je handen tussendoor regelmatig nat. Zo kun je de balletjes heel glad rollen.
  3. Bak de balletjes goudbruin in de BK Balans+ hapjespan. Ze hoeven vanbinnen nog niet doorbakken te zijn.
  4. Voeg de balletjes toe aan de tomatensaus, laat nog 10 min sudderen en klaar!
Het bereiden van de balletjes in tomatensaus in de BK Balans+ hapjespan en sauspan

Opdienen

Bij dit gerecht draait het vooral om smaak! Hou de presentatie dus eenvoudig. Serveer de balletjes in tomatensaus met aardappelpuree, rijst of frietjes. Werk af met een takje verse peterselie!

Bekijk de BK Balans+ serie

Balletjes met tomatensaus uit de BK Balans+ Hapjespan