Nadia Bartels (46) is al twintig jaar productontwikkelaar bij BK. En dat doet ze met heel veel passie. “Toen ik mijn baan bij BK kreeg, voelde dat als het winnen van de jackpot.”


Nadia

Wat doe je precies


“Ik ben technisch verantwoordelijk voor alle producten in ons assortiment. Dus voor de pannen, maar ook voor bijvoorbeeld messen en snijplanken. Een groot deel van het assortiment heb ik ontworpen en ontwikkeld. Maar ook als er met bestaande producten problemen zijn, ga ik aan de slag. Ik zorg ervoor dat ik op de hoogte ben van innovaties en trends en dat het assortiment actueel blijft.”

Hoe ga je te werk?


“Als we een idee hebben voor een product bekijken we eerst de verschillende opties. Wat ontbreekt er nog in het assortiment? Waar moet het allemaal aan voldoen? In een 3D-programma werken we dan verschillende opties uit en die presenteren we aan een team dat bestaat uit collega’s van inkoop, sales, marketing en productontwikkeling. Ieder beoordeelt het project vanuit zijn eigen discipline. En dan ga ik aan de slag met de ontwikkeling. Ik werk het ontwerp verder uit, informeer bij fabrikanten of het idee haalbaar is en hoeveel het kost om het te maken. Soms, als we snel iets nodig hebben, gebruiken we standaard producten die we dan aanpassen, zodat het wel een BK-signatuur krijgt.”

“Er moest een pan komen die echt superieur was aan alle pannen die we al hadden”

OP WELK PRODUCT BEN JE ECHT TROTS?

“We wilden een koekenpannenreeks ontwerpen die echt superieur was aan de koekenpannen die we al hadden. Ik ging nadenken over hoe je de vorm anders kunt maken dan die van een standaard pan. Ik begon bij het archetype van de koekenpan: de Franse pan van plaatstaal met een conische vorm en een vrij lange steel. Het was een logische stap om die vorm ook eens toe te passen op een aluminium pan. Daarnaast moest de anti-aanbaklaag ook beter zijn dan die we al hadden. We vonden een Italiaanse leverancier die een techniek had ontwikkeld waarbij aluminium wordt bestraald met titaniumoxide. Dit gebeurt bij een temperatuur van vijftienduizend graden. De deeltjes bedden dan in het aluminium, waardoor je een laag krijgt die nog harder is dan staal. Daar wordt de anti-aanbaklaag op aangebracht. Maar toen waren we er nog niet. Het was namelijk best lastig om een bakelieten handgreep te ontwikkelen in de vormtaal die we wilden. Dit was technisch gezien een mooie uitdaging, want hij moest ook nog goed kunnen stapelen. Uiteindelijk heb ik dat voor elkaar gekregen en is de Infinity-serie ontwikkeld. Daar ben ik wel trots op, ja.”

HOE BEN JE IN DIT VAK TERECHT GEKOMEN?

“Ik heb industrieel ontwerpen gestudeerd aan de TU in Delft. Toen ik afstudeerde, wist dat ik liever bij een bedrijf wilde werken dan bij een ontwerpbureau. Maar dat was nog best een lastige zoektocht, zeker in die tijd. Op een gegeven moment kwam ik terug van vakantie en zag ik een vacature bij BK. Ik wist direct dat dit mijn baan was. De termijn om te reageren was alleen al verstreken. Ik heb toen toch een brief geschreven, mét een handgeschreven briefje erbij dat ze mij echt moesten hebben. En dat is gelukt. Ik werk hier nu al twintig jaar en ik vind mijn baan nog steeds heel erg leuk. Het werk is afwisselend en ik kom op veel verschillende plekken. Ik vind het altijd een feestje om fabrieken te bezoeken en te kijken naar al die nieuwe technieken en ideeën en de mogelijkheden om dingen te optimaliseren. Er is bij BK veel aandacht voor productontwikkeling.”

“Geen enkele fabrikant kreeg het voor elkaar om van plaatstaal een wok te maken met die specifieke vorm”

WAT IS JE FAVORIETE PAN?

“Ik was altijd enorme fan van anti-aanbakpannen. Ik zat daar natuurlijk ook helemaal in, omdat ik bezig was met de ontwikkeling van de Infinity-serie. Dat veranderde toen we voor de Chinese markt een wokarang gingen ontwikkelen van plaatstaal. Daar hebben we bijna twee jaar over gedaan, omdat geen enkele fabrikant het voor elkaar kreeg om van plaatstaal een wok te maken met die specifieke vorm. In die tijd heb ik dus enorm veel geëxperimenteerd met plaatstalen pannen en ik ben er echt verliefd op geworden. Bij zo’n pan ontwikkel je je eigen anti-aanbaklaag, doordat je hem moet inbranden. De hitteoverdracht is zo anders dan bij andere pannen. Ik doe nu echt alles in de Pure Steel wokarang. Hij is bovendien onverwoestbaar.”

HOUD JE OOK VAN KOKEN?

“Zeker! Ik kook altijd, mijn man wast af. Die is niet zo enthousiast over de Pure Steel pannen, want die kunnen niet in de vaatwasser, haha. Ik ben pas gaan koken toen ik op kamers ging. Ik kwam in een studentenhuis terecht waar onwijs veel werd gekookt. Daar ben ik eten en koken echt gaan waarderen. Ik kookte in een restaurant en op de sociëteit voor grote groepen. Ik wist dat ik na mijn studie iets met koken wilde gaan doen, dus mijn baan bij BK was echt de jackpot en heeft mijn liefde voor koken alleen maar aangewakkerd.”