Fans vertellen over hun altijd-goed-pan! Eke kan niet zonder snelkookpan en snapt niet waarom het niet de populairste pan van Nederland is.


Eke Mariën (50): “Ik kook elke dag. Maar dat is niet zo vreemd, het is mijn vak. Koken doe ik de helft van de tijd achter de computer. Ik ontwikkel namelijk recepten en andere toepassingen voor voedsel. De andere helft van de tijd sta ik in de keuken om nieuwe ideeën te testen en gerechten te ontwikkelen. Of om te koken voor mijn gezin en voor vrienden, dat doe ik meestal met de spullen die we in huis hebben. Voor m’n werk is het anders. Dan bepaalt de klus of opdracht wat er in de pannen zit. Maar ook als ik kook voor fotografe of om recepten te testen, eten we alles op. Dat is een van de voordelen van mijn werk. Soms heb ik helemaal genoeg van al dat gekook, maar als ik twee dagen niks met eten doe, begint het vanzelf weer te kriebelen.

“Met een snelkookpan bespaar je niet alleen veel tijd, je creëert er ook meer smaak mee”

Ik heb niet één favoriet gerecht, maar wel een favoriete pan: de snelkookpan. Het is echt mijn missie om iedereen meer met de snelkookpan te laten koken. Eigenlijk snap ik niet waarom dit niet de populairste pan van Nederland is. Je bespaart er namelijk een heleboel tijd mee en tijdens het koken ontstaat door de hoge temperatuur veel meer smaak dan in een gewone pan. Ik houd van alle soorten keukens: de Aziatische, Italiaanse, Mexicaanse. Maar ik houd nog het meest van de seizoenskeuken. Ik geloof erin dat de natuur het best voor je kan bepalen wat je op een bepaald moment moet eten. Koken met de seizoenen zorgt voor de nodige variatie en bovendien zijn seizoensgroenten meestal het voordeligst.”

Het favoriete recept van Eke: Chili con carne wraps

Eke

Ingrediënten
Voor 6 personen
Bereidingstijd: 60-70 minuten

250 g zwarte bonen
2 uien
1 teentje knoflook
1 rode paprika
1 groene paprika
500 g doorregen riblappen
2 tl korianderzaad
2 tl komijnzaad
1 el gedroogde oregano
2 tl paprikapoeder
3 gedroogde rode pepertjes (piri piri)
2 el olie
100 g hamblokjes
1 el honing
1 blikje gepelde tomaten
1 dl kokend water met 1 blokje runderbouillon

Bereiden

  1. Week de bonen een nacht in ruim water. Snipper de ui en knoflook. Snijd de paprika’s in repen en het vlees in blokjes van 3 cm. Maal het korianderzaad, komijnzaad, oregano, paprikapoeder en rode peper in een vijzel. Verhit de olie in een snelkookpan en bak hierin het vlees en de hamblokjes circa 3 min. tot het vlees bruin begint te kleuren.
  2. Voeg de honing toe en bak een minuutje mee. Schep de uien, knoflook, paprika en specerijen erdoor en bak alles samen 3 min. op hoog vuur.
  3. Voeg de gepelde tomaten, water en bouillon toe en schep alles goed door. Sluit de pan af met de deksel en breng aan de kook. Draai het vuur laag zodra de pan op druk is en laat 45 min. koken. Laat de pan 10 min. afkoelen en haal dan de druk eraf. Serveer de chili in een warme tortilla met geraspte kaas, koriander, bosui en crème fraîche.