Fans vertellen over hun altijd-goed-pan! Daan is een echte bourgondiër en houd er van om in het weekend uitgebreid te koken.


Daan van der Geest (38) : “Door de week maken we vaak iets eenvoudigs, dingen die de kinderen ook lusten. Het moet lekker zijn, maar vooral ook gezond. Groenten komen sowieso altijd op tafel, maar ook veel vis. Mijn vrouw kookt dan meestal, omdat ik laat thuis ben uit mijn werk. Onze zoons van 7, 4 en 2 moeten op tijd eten, anders wordt het een drama aan tafel.

“Ik houd enorm van barbecueën, ook in de winter”

We hebben een druk sociaal leven, maar als het even kan, neem ik in het weekend uitgebreid de tijd om te koken. Ik ben een enorme fan van barbecueën. Ja, ook in de winter. Afgelopen weekend nog, het was begin januari, heb ik met vrienden een lekkere ham op de barbecue gelegd. Mijn moeder komt uit Indonesië, dus ook die keuken spreekt me heel erg aan. Als er gasten komen, maak ik vaak Indonesische gerechten.

Ik kook niet uit de losse pols, maar ook niet honderd procent volgens recept. Vaak pas ik een gerecht aan omdat het bijvoorbeeld te pittig is voor de kinderen of omdat er een ingrediënt in zit dat iemand niet lust. Voor Indonesische gerechten gebruik ik meestal een wok. Voor de Hollandse pot vind ik de Master-pan echt ideaal. Hij giet makkelijk af en is superveilig. De mosselpan gebruik ik nu helaas niet zo vaak, maar als de kinderen wat groter zijn, ga ik ze zeker mosselen laten proeven.”

Het favoriete recept van Daan: Mosselen

Daan

Ingrediënten
Voor 2 personen
Bereidingstijd: 20-30 minuten

1 ui
1 prei
1/2 winterwortel
een paar takjes selderij
2 kilo mosselen
peper uit de molen
1 dl droge witte wijn

Bereiden

  1. Pel de uien en snipper ze grof. Maak de prei en wortel schoon, snijd de prei in ringen en de wortel in plakken. Verdeel de groenten en de takjes selderij over de bodem van de mosselpan. Was de mosselen onder stromend water en leg de dichte mosselen op de groenten.
  2. Tik mosselen die niet direct dichtgaan tegen het aanrecht. Verwijder mosselen die dan ook nog open blijven staan en de kapotte mosselen. Doe alle dichte mosselen in de pan. Strooi er peper over en schenk de wijn erover. Breng de mosselen met het deksel op de pan aan de kook. Til als het vocht kookt de deksel even op en breng de mosselen opnieuw aan de kook. Draai het vuur uit zodra ongeveer de helft van de schelpen open is, na circa 4 minuten. Laat de mosselen nog 4 minuten in de pan doorgaren met de deksel erop.
  3. Giet de mosselen af en serveer ze in de pan met stokbrood, frites, een gemengde salade en verschillende sausjes. Bewaar het vocht voor een heerlijke mosselsoep.