Koken op inductie

Steeds vaker wordt er in huishoudens gekookt op een inductiekookplaat. Koken op inductie is net even anders dan op bijvoorbeeld gas. Graag beantwoorden wij veel voorkomende vragen zodat koken op inductie gemakkelijker en veiliger wordt.

Pannen en inductie

Voor het koken op inductie zijn pannen geschikt die magnetisch zijn. Vooral pannen met een dikke bodem waarin de warmte die wordt opgewekt goed verdeeld wordt. Een dikke bodem is een 3-ply bodem of bestaat uit 3 andere lagen; namelijk 18/10 edelstaal, aluminium voor de geleiding en 18/0 voor het magnetisme. Wanneer je een pan op een inductiekookplaat zet, wordt de bodem van de pan verwarmd door elektromagnetische straling. De inductiekookplaat zelf blijft koud, maar enkel de pan wordt warm. Het verwarmingsproces stopt ook meteen zodra de pan van de inductiekookplaat wordt gehaald (als er dus geen elektromagnetisch veld meer gemaakt wordt). Bij inductiekoken werken de pan en de inductiekookplaat samen. Er ontstaat geen warmte zonder pan. Bij alle andere vormen van koken is dit wel het geval. Het is daarom aan te raden om altijd de pan langzaam op te warmen, anders is er kans op overhitting. Hierdoor kan de pan gaan vervormen.

1.    Mijn kook- of koekenpan werkt niet goed op mijn inductieplaat


De plaat detecteert de pan niet of warmt heel langzaam op.

Kook- of koekenpannen geschikt voor inductieplaten werken alleen op inductieplaten met dezelfde diameter of kleiner dan de bodem (diameter) van de pan. Om de connectiviteit te verbeteren kan je de kook- of koekenpan iets verschuiven ten opzichte van het midden van de plaat.

De bodem van de kook- of koekenpan bestaat uit magnetische deeltjes

In de inductieplaat zit een spoel

De magnetische bodem van de kook- of koekenpan moet verbonden zijn met de spoel onder de plaat om zo een magnetisch veld te kunnen creëren, dat de pan verwarmt

Om ervoor te zorgen dat de kook- of koekenpan werkt op een inductieplaat is het belangrijk dat de kookplaat waarop deze wordt geplaatst, dezelfde diameter heeft als de bodem van de pan.

LET OP!
Het is normaal dat niet alle maten van kook- of koekenpannen werken op alle maten kookplaten. Een kook- of koekenpan die niet op alle maten inductieplaten werkt, is niet stuk.

LET OP!
Warm de pan altijd langzaam op
Anders kan deze kromtrekken

2.    Mijn pan maakt geluid op mijn inductiekookplaat

Het komt sporadisch voor dat een pan in combinatie met een inductiekookplaat een geluid maakt. Dit wordt ook wel resonantie genoemd. Zowel de kookplaat als de pan zijn prima in orde, maar deze specifieke combinatie (de betreffende pan en de kookplaat) veroorzaakt geluidshinder. Deze resonantie is meestal niet op te lossen. In die gevallen ben je meestal alleen geholpen met een nieuwe pan. Je kunt daarom het beste contact met ons opnemen via het contactformulier.

3.    Hoe weet ik of mijn pan inductie geschikt is?

Je gaat over op inductie, maar is de bodem van je pan wel magnetiseerbaar? Je kunt dit makkelijk zelf testen. Blijft een magneetje aan de onderzijde van de bodem ‘plakken’? Dan is de pan geschikt voor het koken op inductie.

Let op! Een elektrische kookplaat is anders dan een inductiekookplaat, ondanks dat de inductiekookplaat op elektriciteit werkt. Dit kan wat verwarrend zijn. Lees hieronder kort wat het verschil is tussen de soort kookplaten.

Inductie
Een inductie kookplaat wordt verwarmd door elektromagnetische straling. Hierdoor zijn niet alle pannen geschikt voor inductie. Tip! Als er een magneetje blijft zitten aan de onderkant van de pan kun je deze gebruiken op inductiekookplaten.

Elektrisch
Een elektrische kookplaat wordt langzaam warm en blijft ook lang warm.

Keramisch
Een keramische kookplaat wordt verwarmd door een verwarmingsspiraal.

Halogeen
Deze plaat wordt verwarmd door een halogeenlamp en wordt snel warm. Een vlakke panbodem is hiervoor het meest geschikt.

Gas
Het gasfornuis is nog steeds de meest gebruikte warmtebron in Nederland. Tip! Zorg dat de gasvlam onder de panbodem blijft. Dit bespaart energie, maar is ook beter voor de pan. Bovendien worden de grepen minder snel warm.

4.    Kan ik mijn pan op een te grote kookzone op mijn inductieplaat gebruiken?

Wij adviseren een pan te gebruiken op de kookzone die overeenkomt met de maat van de bodem van de pan. Je zult de pan dan zonder problemen kunnen gebruiken. Bij recentere inductieplaten is elke kookzone geschikt voor een bepaalde diameter pan.

Het is van belang dat de bodem van de pan op een passende kookzone wordt geplaatst. De inductieplaat is verdeeld in verschillende kookzones die geschikt zijn voor een bepaalde diameter pan. Bij recentere inductieplaten is elke kookzone geschikt voor een bepaalde diameter pan. De gegevens betreffende deze verdeling en de minimale diameter die uw kookzone nodig heeft om te kunnen functioneren kun je terugvinden in de gebruiksaanwijzing van de inductieplaat. Dit verschilt per merk en type inductiekookplaat. Is de gebruikte zone als het ware ‘te groot’, dan kan de kookplaat de pan niet ‘vinden’ en zal deze niet aanslaan. Doordat de verwerking van de staalplaat in de bodem bij kookpannen en een bak- & braaddelen verschilt kan het zijn dat bij een kookpan de inductieplaat wel aanslaat en bij een aluminium bak- en braaddeel met dezelfde bodemdiameter niet.

5.    Kan ik mijn pannen na gebruik op gas nog op een andere warmtebron gebruiken?

Dit is meestal geen probleem. Belangrijk is wel dat je pannen geschikt zijn voor de andere warmtebron. Lees daarom eerst onderstaande tips:

  • Koekenpannen en braadpannen kunnen hol of bol gaan staan door het gebruik op gas. Hierdoor kan het voorkomen dat een inductiekookplaat niet aanslaat. Ook zorgt dit ervoor dat de pan niet stabiel op de glaskookplaat staat. Dat is natuurlijk niet erg prettig koken.
  • De bodem kan beschadigd raken door het schuiven van de pan over de pandragers van het gasfornuis, dit kan krassen veroorzaken in het glas van de kookplaat. Voel je geen beschadigingen op de bodem van de pan, dan kun je deze gerust gebruiken. Het schuiven van een pan over de glasplaat kan altijd krassen veroorzaken.
  • Indien je overgaat op inductie is van belang dat de bodem van een pan magnetiseerbaar is. Je kunt dit makkelijk zelf testen. Blijft een magneet aan de onderzijde van de bodem ‘plakken’? Dan is de pan geschikt voor inductie.