Kookpannen

Vision
Mijn kook- of koekenpan werkt niet goed op mijn inductieplaat. Hoe kan dat?


De plaat detecteert de pan niet of warmt heel langzaam op
Kook- of koekenpannen geschikt voor inductieplaten werken alleen op inductieplaten met dezelfde diameter of kleiner dan de bodem (diameter) van de pan. Om de connectiviteit te verbeteren kan je de kook- of koekenpan iets verschuiven ten opzichte van het midden van de plaat.

A. De bodem van de kook- of koekenpan bestaat uit magnetische deeltjes.
B. In de inductieplaat zit een spoel.
C. De magnetische bodem van de kook- of koekenpan moet verbonden zijn met de spoel onder de plaat om zo een magnetisch veld te kunnen creëren, dat de pan verwarmt.

Om ervoor te zorgen dat de kook- of koekenpan werkt op een inductieplaat is het belangrijk dat de kookplaat waarop deze wordt geplaatst, dezelfde diameter heeft als de bodem van de pan.

Er zitten vlekjes op mijn kookpan. Hoe komt dit en hoe kan ik dit voorkomen?

De ‘vlekjes’ op je RVS kookpan worden veroorzaakt door vliegroest. Deze roestvorm kan ontstaan door contact met andere staalsoorten, door roest op andere artikelen of door langdurig contact met vocht, water, zuren of zouten. Dit gebeurd bijvoorbeeld wanneer voedselresten niet direct na gebruik verwijderd worden.
Deze oppervlakkige roest kun je gemakkelijk zelf verwijderen. Gebruik een zachte doek en een reinigingsmiddel speciaal voor staal of RVS. Probeer bijvoorbeeld de BK Stainless Steel Cleaner.
Indien dit onderhoud niet tijdig gebeurd raakt de pan dermate aangetast dat de beschadigingen blijvend zijn. Vliegroest valt niet onder onze garantievoorwaarden.

Hoe komt het dat mijn RVS pan verkleuring vertoont?

Regenboogverkleuringen of witte puntjes kunnen ontstaan in een RVS kookpan. Het gaat om een reactie van de pan met voornamelijk zetmeel houdende ingrediënten zoals pasta, peulvruchten en aardappelen. Deze verkleuringen zijn onschadelijk en vallen onder gebruikerssporen.

De verkleuringen zijn zeer eenvoudig te verwijderen met schoonmaakazijn en een keukenpapiertje of spons. Je kunt ook kiezen voor een reinigingsmiddel speciaal voor RVS, zoals de BK stainless steel cleaner. Gebruik hierbij een zachte doek of de zachte kant van een sponsje.

Wat is het voordeel van een RVS greep ten opzichte van een kunststof greep?

In het BK assortiment zijn pannenseries met RVS grepen en kunststof grepen opgenomen. RVS grepen en stelen zijn warmtegeleidend, maar hebben ook een aantal voordelen:

 • De grepen, stelen en dekselknoppen kunnen niet verkleuren.
 • De grepen, stelen en dekselknoppen zijn beter bestand tegen de agressieve werking van een vaatwasmiddel en zijn daardoor beter bestand tegen reinigen in de vaatwasmachine.
 • De grepen, stelen en dekselknoppen kunnen niet verbranden door een hoog ingestelde warmtebron.

Mijn eten is aangebrand! Hoe maak ik mijn kookpan weer schoon?

De beste manier om een kookpan weer schoon te krijgen, is weken met een vaatwastablet opgelost in heet water. Laat dit mengsel een nacht staan. Dit proces kun je herhalen totdat het geen effect meer heeft. De kookpan kan dan eventueel met een schuursponsje gereinigd worden in combinatie met een speciale staalreiniger. Deze manier van schoonmaken kan wel krassen geven in het RVS, maar deze krassen hebben geen effect op het kookgemak. Het staat hooguit wat minder mooi. Indien je met de ronding van de kookpan mee reinigt, zullen deze krassen het minst opvallen. Gebruik bijvoorbeeld de BK Stainless Steel Cleaner voor het grondig reinigen van je RVS kookpan.

Maakt het uit hoe hoog ik het vuur zet?

Ja, het is aan te raden altijd de vlam onder de bodem van de pan te houden. Zo wordt de greep of steel van je pan niet te heet, waardoor de greep of steel minder snel los gaat zitten. Daarnaast is dit natuurlijk wel zo veilig! Kies daarom voor een maat gaspit die overeenkomt met de bodem van de pan. De punten van de gasvlam zijn het heetst. Bij gebruik van een te grote gaspit wordt de greep of steel daarom extra verhit. Zodra het eten kook, kun je de gasvlammen temperen.

Hoe verwijder ik lijmresten in mijn pan?

Lijmresten kun je op twee manieren eenvoudig verwijderen:

 • Met sticker verwijderaar. Blijf hierbij het schoonmaken herhalen tot er geen afdrukken meer zichtbaar zijn. Let erop dat je voor gebruik de pan goed afwast.
 • Een nacht laten weken in een laagje (olijf)olie, zodat de volgende dag de lijmresten eenvoudig te verwijderen zijn met een zachte doek.


Graag verschaffen wij in de winkel direct genoeg informatie, maar veel van onze verkooppunten kiezen ervoor om onze kookpannen zonder verpakking te presenteren. Om toch de benodigde informatie te kunnen verschaffen wordt een inlay met productinformatie aan de binnenzijde van de pan. Deze zijn eenvoudig te verwijderen.

De RVS greep of steel van mijn pan wordt heet. Hoe kan dit?

Het materiaal RVS is warmtegeleidend. Hierdoor kan een RVS greep of steel heet worden. In het BK assortiment zijn pannenseries met RVS grepen en kunststof grepen opgenomen. Ondanks de warmtegeleidende eigenschap van RVS grepen of steel zijn er ook voordelen zoals:

 

 • De grepen, stelen en dekselknoppen kunnen niet verkleuren.
 • RVS is beter bestand tegen de agressieve werking van een vaatwasmiddel.
 • De grepen, stelen en dekselknoppen kunnen niet verbranden door een hoog ingestelde warmtebron.
 • De pannen kunnen in de oven worden geplaatst.Het pannenassortiment van BK assortiment bestaat ook uit pannen met koudgrepen. Het grote voordeel van deze grepen is dat ze geen warmte geleiden. De pannen zijn vaatwasmachinebestendig en kunnen in de oven tot 160 C°. Enkele BK series kunnen zelfs tot hogere temperaturen in de oven. Dit ligt aan het soort bakeliet dat gebruikt wordt. Je kunt deze informatie terugvinden op de verpakking of in de gebruiksaanwijzing bij je pan.

 

TIP! Kook je op gas?

Kies voor een maat gaspit die overeenkomt met diameter van de bodem van de pan. De punten van de gasvlam zijn het heetst. Bij gebruik van een te grote pit worden daarom de grepen of steel extra verhit. Temper indien nodig het gas tijdig.

Mijn glazen deksel is gebarsten. Wat kan ik doen?

Hopelijk is er niemand gewond geraakt en ben je niet al te erg geschrokken. Ondanks dat het veiligheidsglas is, blijft het glas en kan het stuk. Er is helaas niet altijd een aanwijsbare oorzaak aan te geven.

BK geeft 2 jaar garantie op losse onderdelen, zoals deksels ten aanzien van materiaal-, constructie-, en afwerkingsfouten. Beschadigingen ten gevolg van een ongeval, oneigenlijk gebruik en of slijtage door dagelijks gebruik zijn van garantie uitgesloten. In dit geval kun je dus helaas geen aanspraak maken op garantie. Je kunt voor veel BK series wel een nieuwe deksel bestellen. Bekijk daarvoor onze onderdelen.

 

Hoe kan ik klepperen van glasdeksels voorkomen, aangezien zij geen stoomgaatje hebben?

Geen van glasdeksels van BK is voorzien van een stoomgaatje. Uit de praktijk is gebleken dat het gaatje niet afdoende helpt tegen het zogenaamde ‘klepperen’. Er blijft te veel druk ontstaan wanneer een deksel gesloten op een pan met kokend water ligt. Bovendien is de kans op een plotselinge breuk van het glas groter als er een stoomgaatje in de glasdeksel zit.

 

Het probleem ligt eigenlijk anders. Wanneer de deksel gaat klepperen kan het zijn dat:

 • De pan te vol met water zit
 • De inhoud te groot is voor de pan. Kies dan voor een pan met een grotere afmeting
 • De diameter van de kookzone te groot is
 • De warmtebron niet zacht genoeg afgesteld kan worden. Temper daarom de warmtebron, zodra het water kookt.
 • Of een combinatie van bovenstaande

Er ontstaat aanslag op mijn glasdeksel. Valt dit onder garantie?

Nee, deze aanslag valt niet onder garantie. Het is namelijk het gevolg van glascorrosie. Dit wordt veroorzaakt door het reinigen van de deksel in de vaatwasmachine.

Deze slijtage van glas is bij vaatwasmachine gebruik niet te voorkomen. Het wordt veroorzaakt door verschillende factoren, zoals de hardheid van het water en de hoeveelheid vaatwasmiddel. Slijtage valt niet onder onze garantievoorwaarden. Je kunt wel nieuwe deksels bestellen. Bekijk daarvoor de BK onderdelen.

 

Hoe voorkom ik dat mijn kookpan aanbrand?

Spoel de kookpan voor gebruik af met koud water, waardoor je eten minder snel aanbakt.

Mijn pan maakt geluid op mijn inductiekookplaat.

Het komt sporadisch voor dat een pan in combinatie met een inductiekookplaat een geluid maakt. Dit wordt ook wel resonantie genoemd. Zowel de kookplaat als de pan zijn prima in orde, maar deze specifieke combinatie (de betreffende pan en de kookplaat) veroorzaakt geluidshinder. Deze resonantie is meestal niet op te lossen. In die gevallen ben je meestal alleen geholpen met een nieuwe pan. Je kunt daarom het beste contact met ons opnemen via het contactformulier.

Er zitten witte puntjes op mijn kookpan. Hoe komt dit en hoe kan ik dit verwijderen?

Witte puntjes onstaan als reactie op zout, kalk uit water of vaatwasmiddel. De verkleuringen zijn onschadelijk en vallen onder gebruikerssporen en dus niet onder de garantievoorwaarden.

De verkleuringen zijn het eenvoudigst te verwijderen met schoonmaakazijn en een afwasborstel. Je kunt ook kiezen voor een RVS reiniger, zoals de BK stainless steel cleaner. Gebruik hierbij een zachte doek.

Waar kan ik de gebruiksaanwijzing van mijn pan vinden?

De gebruiksaanwijzing kun je vinden op de productpagina, maar ook onder Service > Gebruiksaanwijzingen.

Hoe maak ik mijn kookpan het beste schoon?

 • De BK kookpannen mogen in de vaatwasmachine. Om de pannen langer mooi te houden raden wij aan om de pannen met de hand af te wassen.
 • Reinig een nog hete pan nooit met koud water. Hierdoor kan een thermoshock ontstaan, waardoor de bodem van de pan krom of bol kan gaan staan. Laat de pan altijd eerst afkoelen.
Lees ook onderstaande tips om zo lang mogelijk te genieten van jouw BK Kookpan:

 • Gebruik altijd houten of plastic spatels welke niet scherp zijn.
 • Snijden in de pan wordt sterk afgeraden!
 • Als je de pannen stapelt op andere pannen gebruik dan altijd een bescherming tussen de pannen zodat deze elkaar niet kunnen beschadigen.

Ik ben op zoek naar een los onderdeel voor mijn pan, maar ik kan deze niet vinden.

Helaas kan je op dit moment geen onderdelen bestellen. We hopen deze service zo snel mogelijk weer te kunnen bieden!