Koekenpannen, braadpannen en braadsledes

Induction Pro
De anti-aanbaklaag van mijn koekenpan laat los. Is dit schadelijk? Wat kan ik het beste doen?

Nee, het per ongeluk consumeren van deeltjes van een anti-aanbaklaag van een BK product is niet schadelijk voor de gezondheid.

De coating is aangebracht bij ruim 800 graden Celsius en bevat geen giftige bestanddelen. Het mogelijkerwijs loslaten van de coating gebeurt in de vorm van poeder of schilfers. Wanneer dit in het eten terecht komt, voelt dit aan als het eten van zand. Wanneer je onverhoopt poeder of schilfers van de coating hebt opgegeten dan verlaat dit het lichaam via de normale weg.

Het loslaten van de coating is onwaarschijnlijk, maar is mogelijk na een klap of slag op de pan, vernieling of het per ongeluk laten vallen. Daarnaast kan het zijn dat de spuitkop in het productieproces de coating niet goed heeft gehecht. Hoe dan ook, het blijft vervelend en wij kijken de pan graag voor je na. Daarom vragen wij vriendelijk om foto‘s van de pan en de loslatende coating en je aankoopbewijs naar ons te sturen via het contactformulier.

Kan ik mijn pan op een te grote kookzone op mijn inductieplaat gebruiken?

Wij adviseren een pan te gebruiken op de kookzone die overeenkomt met de maat van de bodem van de pan. Je zult de pan dan zonder problemen kunnen gebruiken. Bij recentere inductieplaten is elke kookzone geschikt voor een bepaalde diameter pan.

Het is van belang dat de bodem van de pan op een passende kookzone wordt geplaatst. De inductieplaat is verdeeld in verschillende kookzones die geschikt zijn voor een bepaalde diameter pan. Bij recentere inductieplaten is elke kookzone geschikt voor een bepaalde diameter pan. De gegevens betreffende deze verdeling en de minimale diameter die uw kookzone nodig heeft om te kunnen functioneren kun je terugvinden in de gebruiksaanwijzing van de inductieplaat. Dit verschilt per merk en type inductiekookplaat. Is de gebruikte zone als het ware 'te groot', dan kan de kookplaat de pan niet 'vinden' en zal deze niet aanslaan. Doordat de verwerking van de staalplaat in de bodem bij kookpannen en een bak- & braaddelen verschilt kan het zijn dat bij een kookpan de inductieplaat wel aanslaat en bij een aluminium bak- en braaddeel met dezelfde bodemdiameter niet.

Let op!
Een elektrische kookplaat is anders dan een inductiekookplaat, ondanks dat de inductiekookplaat op elektriciteit werkt. Dit kan wat verwarrend zijn. Lees hieronder kort wat het verschil is tussen de soort kookplaten.

Inductie
Een inductie kookplaat wordt verwarmd door elektromagnetische straling. Hierdoor zijn niet alle pannen geschikt voor inductie.
Let op! Als er een magneetje blijft zitten aan de onderkant van de pan kun je deze gebruiken op inductiekookplaten.

Elektrisch
Een elektrische kookplaat wordt langzaam warm en blijft ook lang warm.

Keramisch
Een keramische kookplaat wordt verwarmd door een verwarmingsspiraal.

Halogeen
Deze plaat wordt verwarmd door een halogeenlamp en wordt snel warm. Daarom is een vlakke panbodem hiervoor het meest geschikt.

Gas
Het gasfornuis is nog steeds de meest gebruikte warmtebron in Nederland.

Oven
Afbakken, grillen of na laten garen in de oven.

Tip!
Zorg dat de gasvlam onder de panbodem blijft. Dit is beter voor de pan. Bovendien bespaart het energie en worden de grepen minder snel warm.

Hoe weet ik of mijn pan inductie geschikt is?

Je gaat over op inductie, maar is de bodem van je pan wel magnetiseerbaar? Je kunt dit makkelijk zelf testen. Blijft een magneetje aan de onderzijde van de bodem ‘plakken’? Dan is de pan geschikt voor het koken op inductie.

Let op!
Een elektrische kookplaat is anders dan een inductiekookplaat, ondanks dat de inductiekookplaat op elektriciteit werkt. Dit kan wat verwarrend zijn. Lees hieronder kort wat het verschil is tussen de soort kookplaten.

Inductie
Een inductie kookplaat wordt verwarmd door elektromagnetische straling. Hierdoor zijn niet alle pannen geschikt voor inductie.
Let op! Als er een magneetje blijft zitten aan de onderkant van de pan kun je deze gebruiken op inductiekookplaten.

Elektrisch
Een elektrische kookplaat wordt langzaam warm en blijft ook lang warm.

Keramisch
Een keramische kookplaat wordt verwarmd door een verwarmingsspiraal.

Halogeen
Deze plaat wordt verwarmd door een halogeenlamp en wordt snel warm. Daarom is een vlakke panbodem hiervoor het meest geschikt.

Gas
Het gasfornuis is nog steeds de meest gebruikte warmtebron in Nederland.

Oven
Afbakken, grillen of na laten garen in de oven.

Tip!
Zorg dat de gasvlam onder de panbodem blijft. Dit is beter voor de pan. Bovendien bespaart het energie en worden de grepen minder snel warm.

Wat is het verschil tussen de verschillende anti-aanbaklagen?

Hieronder lees je meer over de verschillende anti-aanbaklagen. Twijfel jij toch nog steeds welke braadpan of koekenpan het meest geschikt voor je is? Maak dan gebruik van de BK Product Keuzehulp.

3-PLY, Perfect geschikt voor biefstuk!
Rood vlees, zoals biefstuk bak je het beste in een RVS of beter nog: in een 3-ply koekenpan. In deze koekenpannen kun je bakken op hoge temperaturen. Zo kun je je vlees goed aanbraden, maar blijft het vlees mals en sappig. De BK Conical Deluxe koekenpan is hiervoor erg geschikt. Ook dankzij haar reliëfbodem, waardoor het bakvet goed verdeeld wordt over de bodem.

Eigenschappen
Unieke reliëfbodem voor perfect aanbraden
Levenslang bakplezier
Perfect voor bakken op hoge temperatuur

De klassieke anti-aanbaklaag is perfect geschikt voor vis
Verras jij jouw vrienden en familie met vis? Een pan met een klassieke anti-aanbaklaag is dan het meest geschikt. Kies bijvoorbeeld voor de BK Easy Induction koekenpannen.

Eigenschappen
Superieure anti-aanbaklaag
Bakken zonder vetten
Vaatwasmachine bestendig

De keramische anti-aanbaklaag is perfect geschikt voor aardappels
Krokante aardappeltjes als feestelijk bijgerecht bereid je in een koekenpan met keramische anti-aanbaklaag. Voeg rozemarijn en zeezout toe voor extra smaak. De BK Balans+ koekenpannen zijn hier perfect voor!

Eigenschappen
Geschikt voor zeer hoge temperaturen
Harde coating: zeer krasbestendig
Knapperig resultaat

Eigentijdse anti-aanbaklaag is perfect geschikt voor ei
Serveer jij een gebakken ei bij het ontbijt? Gebruik dan een koekenpan met en moderne anti-aanbaklaag. Hierin gebruik je weinig boter tijdens het bakken, maar je ei blijft niet aan de bodem kleven. Een moderne anti-aanbaklaag zit bijvoorbeeld in de BK Granite koekenpannen. Welke ook nog eens een hele moderne uitstraling hebben.

Eigenschappen
Bakken zonder vetten
Eigentijds granieten look
Geschikt voor de vaatwasmachine

De anti-aanbaklaag van mijn pan is versleten. Valt dit onder garantie?

Nee, een versleten anti-aanbaklaag valt onder slijtage door dagelijks gebruiks. BK geeft twee jaar garantie op materiaal-, constructie-, en afwerkingfouten. Beschadigingen ten gevolge van een ongeval, oneigenlijk gebruik en/of slijtage door dagelijks gebruik zijn van deze garantie uitgesloten. Daarnaast is de levensduur van een willekeurige koekenpan met een PTFE anti-aanbaklaag twee tot vijf jaar.
Bekijk de koekenpannen en braadpannen van BK.

Mijn kook- of koekenpan werkt niet goed op mijn inductieplaat. Hoe kan dat?


De plaat detecteert de pan niet of warmt heel langzaam op
Kook- of koekenpannen geschikt voor inductieplaten werken alleen op inductieplaten met dezelfde diameter of kleiner dan de bodem (diameter) van de pan. Om de connectiviteit te verbeteren kan je de kook- of koekenpan iets verschuiven ten opzichte van het midden van de plaat.

A. De bodem van de kook- of koekenpan bestaat uit magnetische deeltjes.
B. In de inductieplaat zit een spoel.
C. De magnetische bodem van de kook- of koekenpan moet verbonden zijn met de spoel onder de plaat om zo een magnetisch veld te kunnen creëren, dat de pan verwarmt.

Om ervoor te zorgen dat de kook- of koekenpan werkt op een inductieplaat is het belangrijk dat de kookplaat waarop deze wordt geplaatst, dezelfde diameter heeft als de bodem van de pan.

Maakt het uit hoe hoog ik het vuur zet?

Ja, het is aan te raden altijd de vlam onder de bodem van de pan te houden. Zo wordt de greep of steel van je pan niet te heet, waardoor de greep of steel minder snel los gaat zitten. Daarnaast is dit natuurlijk wel zo veilig! Kies daarom voor een maat gaspit die overeenkomt met de bodem van de pan. De punten van de gasvlam zijn het heetst. Bij gebruik van een te grote gaspit wordt de greep of steel daarom extra verhit. Zodra het eten kook, kun je de gasvlammen temperen.

Mijn pan maakt geluid op mijn inductiekookplaat.

Het komt sporadisch voor dat een pan in combinatie met een inductiekookplaat een geluid maakt. Dit wordt ook wel resonantie genoemd. Zowel de kookplaat als de pan zijn prima in orde, maar deze specifieke combinatie (de betreffende pan en de kookplaat) veroorzaakt geluidshinder. Deze resonantie is meestal niet op te lossen. In die gevallen ben je meestal alleen geholpen met een nieuwe pan. Je kunt daarom het beste contact met ons opnemen via het contactformulier.

Zitten er giftige stoffen in mijn BK pan met anti-aanbaklaag?

Nee, er zitten geen giftige stoffen in een klassieke,  moderne of keramische anti-aanbaklaag. Ook al doen er veel spookverhalen de ronde over PTFE – anti-aanbaklagen. De naam staat voor polytetrafluorethyleen, dat een soort kunststof is. Het is een glad materiaal dat bestaat uit tetrafluorethyleenmoleculen die alleen koolstof en fluor bevatten. De Europese instanties voor de volksgezondheid hebben het gebruik van PTFE voor anti-aanbaklagen in kookgerei goedgekeurd. PTFE is een stof die geen enkele chemische reactie veroorzaakt bij contact met voedsel, water of reinigingsproducten. Wanneer deeltjes worden ingeslikt, is dat absoluut onschadelijk voor het lichaam, want de stof wordt niet in het lichaam opgenomen, maar afgevoerd. Het materiaal van de anti-aanbaklaag is zelfs zo veilig voor de gezondheid, dat het in de medische sector veel wordt gebruikt als bekleding van pacemakers en buisjes ter vervanging van slagaders.

 

Waar kan ik de gebruiksaanwijzing van mijn pan vinden?

De gebruiksaanwijzing kun je vinden op de productpagina, maar ook onder Service > Gebruiksaanwijzingen.

Ik ben op zoek naar een los onderdeel voor mijn pan, maar ik kan deze niet vinden.

Helaas kan je op dit moment geen onderdelen bestellen. We hopen deze service zo snel mogelijk weer te kunnen bieden!