Koekenpannen, braadpannen en braadsledes

Blue Label Stone
De anti-aanbaklaag van mijn koekenpan laat los. Is dit schadelijk? Wat kan ik het beste doen?

Nee, het per ongeluk consumeren van deeltjes van een anti-aanbaklaag van een BK product is niet schadelijk voor de gezondheid.

De coating is aangebracht bij ruim 800 graden Celsius en bevat geen giftige bestanddelen. Het mogelijkerwijs loslaten van de coating gebeurt in de vorm van poeder of schilfers. Wanneer dit in het eten terecht komt, voelt dit aan als het eten van zand. Wanneer je onverhoopt poeder of schilfers van de coating hebt opgegeten dan verlaat dit het lichaam via de normale weg.

Het loslaten van de coating is onwaarschijnlijk, maar is mogelijk na een klap of slag op de pan, vernieling of het per ongeluk laten vallen. Daarnaast kan het zijn dat de spuitkop in het productieproces de coating niet goed heeft gehecht. Hoe dan ook, het blijft vervelend en wij kijken de pan graag voor je na. Daarom vragen wij vriendelijk om foto‘s van de pan en de loslatende coating en je aankoopbewijs naar ons te sturen via het contactformulier.

Wat is het verschil tussen de verschillende anti-aanbaklagen?

Hieronder lees je meer over de verschillende anti-aanbaklagen. Twijfel jij toch nog steeds welke braadpan of koekenpan het meest geschikt voor je is? Maak dan gebruik van de BK Product Keuzehulp.

3-PLY, Perfect geschikt voor biefstuk!
Rood vlees, zoals biefstuk bak je het beste in een RVS of beter nog: in een 3-ply koekenpan. In deze koekenpannen kun je bakken op hoge temperaturen. Zo kun je je vlees goed aanbraden, maar blijft het vlees mals en sappig. De BK Conical Deluxe koekenpan is hiervoor erg geschikt. Ook dankzij haar reliëfbodem, waardoor het bakvet goed verdeeld wordt over de bodem.

Eigenschappen
Unieke reliëfbodem voor perfect aanbraden
Levenslang bakplezier
Perfect voor bakken op hoge temperatuur

De klassieke anti-aanbaklaag is perfect geschikt voor vis
Verras jij jouw vrienden en familie met vis? Een pan met een klassieke anti-aanbaklaag is dan het meest geschikt. Kies bijvoorbeeld voor de BK Easy Induction koekenpannen.

Eigenschappen
Superieure anti-aanbaklaag
Bakken zonder vetten
Vaatwasmachine bestendig

De keramische anti-aanbaklaag is perfect geschikt voor aardappels
Krokante aardappeltjes als feestelijk bijgerecht bereid je in een koekenpan met keramische anti-aanbaklaag. Voeg rozemarijn en zeezout toe voor extra smaak. De BK Balans+ koekenpannen zijn hier perfect voor!

Eigenschappen
Geschikt voor zeer hoge temperaturen
Harde coating: zeer krasbestendig
Knapperig resultaat

Eigentijdse anti-aanbaklaag is perfect geschikt voor ei
Serveer jij een gebakken ei bij het ontbijt? Gebruik dan een koekenpan met en moderne anti-aanbaklaag. Hierin gebruik je weinig boter tijdens het bakken, maar je ei blijft niet aan de bodem kleven. Een moderne anti-aanbaklaag zit bijvoorbeeld in de BK Granite koekenpannen. Welke ook nog eens een hele moderne uitstraling hebben.

Eigenschappen
Bakken zonder vetten
Eigentijds granieten look
Geschikt voor de vaatwasmachine

De anti-aanbaklaag van mijn pan is versleten. Valt dit onder garantie?

Nee, een versleten anti-aanbaklaag valt onder slijtage door dagelijks gebruiks. BK geeft twee jaar garantie op materiaal-, constructie-, en afwerkingfouten. Beschadigingen ten gevolge van een ongeval, oneigenlijk gebruik en/of slijtage door dagelijks gebruik zijn van deze garantie uitgesloten. Daarnaast is de levensduur van een willekeurige koekenpan met een PTFE anti-aanbaklaag twee tot vijf jaar.
Bekijk de koekenpannen en braadpannen van BK.

Waar kan ik een nieuwe steel voor mijn koekenpan bestellen?

Een nieuwe steel bestel je op de onderdelen pagina op bk.nl.

Kan het heen en weer schudden van een pan kwaad?

Door het heen en weer schudden van een pan, oftewel het zogenaamde 'pannenkoek gooien' raakt de steel van je pan sneller los. Met 'pannenkoek gooien' wordt husselen van de ingrediënten bedoeld door de pan heen en weer te schudden.

Wat er gebeurd? Door het schudden van de pan schuurt de schoef de schroefdraad weg van de bevestigingsbuis. Hierdoor ontstaat er speling op de greep en kan de steel zelfs loslaten. Indien de speling is ontstaan door het pannenkoek gooien, valt dit niet binnen de garantievoorwaarden, maar onder slijtage.

Mijn kook- of koekenpan werkt niet goed op mijn inductieplaat. Hoe kan dat?


De plaat detecteert de pan niet of warmt heel langzaam op
Kook- of koekenpannen geschikt voor inductieplaten werken alleen op inductieplaten met dezelfde diameter of kleiner dan de bodem (diameter) van de pan. Om de connectiviteit te verbeteren kan je de kook- of koekenpan iets verschuiven ten opzichte van het midden van de plaat.

A. De bodem van de kook- of koekenpan bestaat uit magnetische deeltjes.
B. In de inductieplaat zit een spoel.
C. De magnetische bodem van de kook- of koekenpan moet verbonden zijn met de spoel onder de plaat om zo een magnetisch veld te kunnen creëren, dat de pan verwarmt.

Om ervoor te zorgen dat de kook- of koekenpan werkt op een inductieplaat is het belangrijk dat de kookplaat waarop deze wordt geplaatst, dezelfde diameter heeft als de bodem van de pan.

Maakt het uit hoe hoog ik het vuur zet?

Ja, het is aan te raden altijd de vlam onder de bodem van de pan te houden. Zo wordt de greep of steel van je pan niet te heet, waardoor de greep of steel minder snel los gaat zitten. Daarnaast is dit natuurlijk wel zo veilig! Kies daarom voor een maat gaspit die overeenkomt met de bodem van de pan. De punten van de gasvlam zijn het heetst. Bij gebruik van een te grote gaspit wordt de greep of steel daarom extra verhit. Zodra het eten kook, kun je de gasvlammen temperen.

De steel van mijn koekenpan zit los. Wat kan ik hieraan doen?

Wanneer een steel speling geeft adviseren wij direct de schroef aan te draaien. Anders slijt de schroefdraad uit de verbindingsbus en kan de steel losschieten.

Speling op de steel is niet te voorkomen. De bevestigingsbus, het soldeer, de steel, de vlamhuls, de body van de koekenpan en de schroef zijn allen van een ander materiaal gemaakt met een eigen uitzettingscoëfficiënt. Bij verwarming en afkoeling speelt de uitzetting een rol en kan er frictie ontstaan waardoor de schroef ‘terug‘ draait. TIP! Houdt bij het gebruik van gas de vlam altijd onder de bodem van de pan. Als de steel te heet wordt, is de kans groot dat de steel of greep sneller los gaat zitten.

Kan een eitje kapot tikken op de rand van mijn koekenpan kwaad?

Ja, dit kan de coating aan de buitenzijde van de pan beschadigen. Daar is de coating niet bestand tegen het inbranden van voedsel. Komt er toch voedsel op de coating aan de buitenzijde terecht? Verwijder dit dan zo snel mogelijk. Gebruikssporen die ontstaan bij 'het tikken van een eitje' vallen helaas niet binnen de garantievoorwaarden. Garantie betreft afwerkings-, productie-, en materiaalfouten.

 

Hoe maak ik mijn koekenpan of braadpan het beste schoon?

Niet alle koekenpannen en braadpannen mogen in de vaatwasser. Wil je jouw pannen zo lang mogelijk mooi houden? Was ze dan met de hand af met een warm sopje.

Nog een paar tips:

 • Reinig een nog hete pan nooit met koud water hierdoor kan een thermoshock ontstaan. Dit kan tot gevolg hebben dat de bodem van de pan krom, hol of bol komt te staan.
 • Laat de pan altijd eerst afkoelen.
 • Gebruik altijd houten of plastic spatels, welke niet scherp zijn.
 • Snijden in de pan wordt sterk afgeraden!
 • Als je de pannen stapelt op andere pannen gebruik dan altijd een bescherming tussen de pannen zodat deze elkaar niet kunnen beschadigen.

 

Heb je een gietijzeren pan?

Smeer de pan dan af en toe in met wat vet of olie zoals sla- of kokosolie. Liever geen olijfolie, dit kan inbranden bij hoge temperaturen. Gebruik bij het bakken of braden altijd voldoende olie of boter.

Mijn pan maakt geluid op mijn inductiekookplaat.

Het komt sporadisch voor dat een pan in combinatie met een inductiekookplaat een geluid maakt. Dit wordt ook wel resonantie genoemd. Zowel de kookplaat als de pan zijn prima in orde, maar deze specifieke combinatie (de betreffende pan en de kookplaat) veroorzaakt geluidshinder. Deze resonantie is meestal niet op te lossen. In die gevallen ben je meestal alleen geholpen met een nieuwe pan. Je kunt daarom het beste contact met ons opnemen via het contactformulier.

Zitten er giftige stoffen in mijn BK pan met anti-aanbaklaag?

Nee, er zitten geen giftige stoffen in een klassieke,  moderne of keramische anti-aanbaklaag. Ook al doen er veel spookverhalen de ronde over PTFE – anti-aanbaklagen. De naam staat voor polytetrafluorethyleen, dat een soort kunststof is. Het is een glad materiaal dat bestaat uit tetrafluorethyleenmoleculen die alleen koolstof en fluor bevatten. De Europese instanties voor de volksgezondheid hebben het gebruik van PTFE voor anti-aanbaklagen in kookgerei goedgekeurd. PTFE is een stof die geen enkele chemische reactie veroorzaakt bij contact met voedsel, water of reinigingsproducten. Wanneer deeltjes worden ingeslikt, is dat absoluut onschadelijk voor het lichaam, want de stof wordt niet in het lichaam opgenomen, maar afgevoerd. Het materiaal van de anti-aanbaklaag is zelfs zo veilig voor de gezondheid, dat het in de medische sector veel wordt gebruikt als bekleding van pacemakers en buisjes ter vervanging van slagaders.

 

Hoe voorkom ik dat mijn eten aanbakt?

Brand je koekenpan of braadpan aan? Hieronder een aantal tips hoe je voorkomt dat vlees aanbakt in jouw pan. Wil je tips hoe je andere ingrediënten klaar maakt in jouw BK pan? Bekijk dan de video instructies.

 1. Haal het vlees bijtijds uit de koeling. Koud vlees bakt sneller aan.
 2. Verwarm de bak- en braadpan kort leeg voor (middelmatige warmte).
 3. Doe daarna de boter of olie in de bak- en braadpan en laat dit goed warm worden.
 4. Doe het vlees in de bak- en braadpan.
 5. Het vlees plakt nu aan de bodem maar laat dit rustig liggen.
 6. Het vlees laat vanzelf weer los door de vleessappen.
 7. Temper de warmtebron tijdig zodat het vlees en de vleessappen niet aanbakken.
 8. Bak vervolgens de andere kant.
 9. Bak het vlees naar eigen inzicht af.
 10. Indien je jouw vlees verder wilt laten sudderen voeg dan ruim voldoende vocht toe, doe de deksel op de pan en temper de warmtebron tot een minimum.

Bovenstaande tips gelden uiteraard ook voor andere ingrediënten. Voor sauzen is van belang dat je de inhoud van de pan regelmatig roert en er op let dat u kiest voor de juiste maat warmtebron.

Waar kan ik de gebruiksaanwijzing van mijn pan vinden?

De gebruiksaanwijzing kun je vinden op de productpagina, maar ook onder Service > Gebruiksaanwijzingen.

Ik ben op zoek naar een los onderdeel voor mijn pan, maar ik kan deze niet vinden.

Helaas kan je op dit moment geen onderdelen bestellen. We hopen deze service zo snel mogelijk weer te kunnen bieden!