Koekenpannen, braadpannen en braadsledes

Koekenpannen, braadpannen en braadsledes
De anti-aanbaklaag van mijn koekenpan laat los. Is dit schadelijk? Wat kan ik het beste doen?

Nee, het per ongeluk consumeren van deeltjes van een anti-aanbaklaag van een BK product is niet schadelijk voor de gezondheid.

De coating is aangebracht bij ruim 800 graden Celsius en bevat geen giftige bestanddelen. Het mogelijkerwijs loslaten van de coating gebeurt in de vorm van poeder of schilfers. Wanneer dit in het eten terecht komt, voelt dit aan als het eten van zand. Wanneer je onverhoopt poeder of schilfers van de coating hebt opgegeten dan verlaat dit het lichaam via de normale weg.

Het loslaten van de coating is onwaarschijnlijk, maar is mogelijk na een klap of slag op de pan, vernieling of het per ongeluk laten vallen. Daarnaast kan het zijn dat de spuitkop in het productieproces de coating niet goed heeft gehecht. Hoe dan ook, het blijft vervelend en wij kijken de pan graag voor je na. Daarom vragen wij vriendelijk om foto‘s van de pan en de loslatende coating en je aankoopbewijs naar ons te sturen via het contactformulier.

Kan ik mijn pan op een te grote kookzone op mijn inductieplaat gebruiken?

Wij adviseren een pan te gebruiken op de kookzone die overeenkomt met de maat van de bodem van de pan. Je zult de pan dan zonder problemen kunnen gebruiken. Bij recentere inductieplaten is elke kookzone geschikt voor een bepaalde diameter pan.

Het is van belang dat de bodem van de pan op een passende kookzone wordt geplaatst. De inductieplaat is verdeeld in verschillende kookzones die geschikt zijn voor een bepaalde diameter pan. Bij recentere inductieplaten is elke kookzone geschikt voor een bepaalde diameter pan. De gegevens betreffende deze verdeling en de minimale diameter die uw kookzone nodig heeft om te kunnen functioneren kun je terugvinden in de gebruiksaanwijzing van de inductieplaat. Dit verschilt per merk en type inductiekookplaat. Is de gebruikte zone als het ware 'te groot', dan kan de kookplaat de pan niet 'vinden' en zal deze niet aanslaan. Doordat de verwerking van de staalplaat in de bodem bij kookpannen en een bak- & braaddelen verschilt kan het zijn dat bij een kookpan de inductieplaat wel aanslaat en bij een aluminium bak- en braaddeel met dezelfde bodemdiameter niet.

Let op!
Een elektrische kookplaat is anders dan een inductiekookplaat, ondanks dat de inductiekookplaat op elektriciteit werkt. Dit kan wat verwarrend zijn. Lees hieronder kort wat het verschil is tussen de soort kookplaten.

Inductie
Een inductie kookplaat wordt verwarmd door elektromagnetische straling. Hierdoor zijn niet alle pannen geschikt voor inductie.
Let op! Als er een magneetje blijft zitten aan de onderkant van de pan kun je deze gebruiken op inductiekookplaten.

Elektrisch
Een elektrische kookplaat wordt langzaam warm en blijft ook lang warm.

Keramisch
Een keramische kookplaat wordt verwarmd door een verwarmingsspiraal.

Halogeen
Deze plaat wordt verwarmd door een halogeenlamp en wordt snel warm. Daarom is een vlakke panbodem hiervoor het meest geschikt.

Gas
Het gasfornuis is nog steeds de meest gebruikte warmtebron in Nederland.

Oven
Afbakken, grillen of na laten garen in de oven.

Tip!
Zorg dat de gasvlam onder de panbodem blijft. Dit is beter voor de pan. Bovendien bespaart het energie en worden de grepen minder snel warm.

Hoe lang heb ik garantie op een BK product?

BK geeft twee jaar garantie ten aanzien van materiaal-, constructie-, en afwerkingsfouten. Beschadigingen ten gevolg van een ongeval, oneigenlijk gebruik of slijtage door dagelijks gebruik zijn van garantie uitgesloten.

Let op! De aangeboden garantietermijn van twee jaar doet niets af van de garantie waar je als consument recht op hebt. BK verstrekt op specifieke producten langere garantie. In plaats van 2 jaar kan dit oplopen tot 10 jaar, 15 jaar, 30 jaar of levenslang. Bij de betreffende productserie wordt deze informatie vermeld.

2 jaar fabrieksgarantie geldt voor
Alle producten

10 jaar fabrieksgarantie geldt voor
BK Supreme koekenpanserie

15 jaar fabrieksgarantie geldt voor
Alle RVS kookpannen van BK
*15 jaar garantie houdt in dat de garantietermijn van 2 jaar fabrieksgarantie wordt verlengd naar 15 jaar.

30 jaar fabrieksgarantie geldt voor
BK Innovita (de metalen body, overige delen 2 jaar standaard garantie)
*30 jaar garantie houdt in dat de garantietermijn van 2 jaar fabrieksgarantie wordt verlengd naar 30 jaar.

Levenslange fabrieksgarantie geldt voor
BK Bestek
BK Chinese Wok 3-ply
BK Royal Dutch Oven (voor de gietijzeren pan geldt levenslange garantie, maar voor de keramische deksel en knop standaard 2 jaar fabrieksgarantie)
BK Prestige pannenserie

*Deze garantie geldt vanaf de aankoopdatum van het kookgerei en gedurende de levensduur van de oorspronkelijke eigenaar, maar deze eigenaar dient het kookgerei niet voor professionele redenen te gebruiken. Het maakt hierbij niet uit of de oorspronkelijke eigenaar het kookgerei zelf heeft gekocht of het als geschenk heeft gekregen.

Kan ik mijn pannen na gebruik op gas nog een andere warmtebron gebruiken?


Dit is meestal geen probleem. Belangrijk is wel dat je pannen geschikt zijn voor de andere warmtebron. Lees daarom eerst onderstaande tips:

Koekenpannen en braadpannen kunnen hol of bol gaan staan door het gebruik op gas. Hierdoor kan het voorkomen dat een inductiekookplaat niet aanslaat. Ook zorgt dit ervoor dat de pan niet stabiel op de glaskookplaat staat. Dat is natuurlijk niet erg prettig koken.

De bodem kan beschadigd raken door het schuiven van de pan over de pandragers van het gasfornuis, dit kan krassen veroorzaken in het glas van de kookplaat. Voel je geen beschadigingen op de bodem van de pan, dan kun je deze gerust gebruiken. Het schuiven van een pan over de glasplaat kan altijd krassen veroorzaken.

Indien je overgaat op inductie is van belang dat de bodem van een pan magnetiseerbaar is. Je kunt dit makkelijk zelf testen. Blijft een magneet aan de onderzijde van de bodem ‘plakken’? Dan is de pan geschikt voor inductie.

Hoe weet ik of mijn pan inductie geschikt is?

Je gaat over op inductie, maar is de bodem van je pan wel magnetiseerbaar? Je kunt dit makkelijk zelf testen. Blijft een magneetje aan de onderzijde van de bodem ‘plakken’? Dan is de pan geschikt voor het koken op inductie.

Let op!
Een elektrische kookplaat is anders dan een inductiekookplaat, ondanks dat de inductiekookplaat op elektriciteit werkt. Dit kan wat verwarrend zijn. Lees hieronder kort wat het verschil is tussen de soort kookplaten.

Inductie
Een inductie kookplaat wordt verwarmd door elektromagnetische straling. Hierdoor zijn niet alle pannen geschikt voor inductie.
Let op! Als er een magneetje blijft zitten aan de onderkant van de pan kun je deze gebruiken op inductiekookplaten.

Elektrisch
Een elektrische kookplaat wordt langzaam warm en blijft ook lang warm.

Keramisch
Een keramische kookplaat wordt verwarmd door een verwarmingsspiraal.

Halogeen
Deze plaat wordt verwarmd door een halogeenlamp en wordt snel warm. Daarom is een vlakke panbodem hiervoor het meest geschikt.

Gas
Het gasfornuis is nog steeds de meest gebruikte warmtebron in Nederland.

Oven
Afbakken, grillen of na laten garen in de oven.

Tip!
Zorg dat de gasvlam onder de panbodem blijft. Dit is beter voor de pan. Bovendien bespaart het energie en worden de grepen minder snel warm.

Wat is het verschil tussen de verschillende anti-aanbaklagen?

Hieronder lees je meer over de verschillende anti-aanbaklagen. Twijfel jij toch nog steeds welke braadpan of koekenpan het meest geschikt voor je is? Maak dan gebruik van de BK Product Keuzehulp.

3-PLY, Perfect geschikt voor biefstuk!
Rood vlees, zoals biefstuk bak je het beste in een RVS of beter nog: in een 3-ply koekenpan. In deze koekenpannen kun je bakken op hoge temperaturen. Zo kun je je vlees goed aanbraden, maar blijft het vlees mals en sappig. De BK Conical Deluxe koekenpan is hiervoor erg geschikt. Ook dankzij haar reliëfbodem, waardoor het bakvet goed verdeeld wordt over de bodem.

Eigenschappen
Unieke reliëfbodem voor perfect aanbraden
Levenslang bakplezier
Perfect voor bakken op hoge temperatuur

De klassieke anti-aanbaklaag is perfect geschikt voor vis
Verras jij jouw vrienden en familie met vis? Een pan met een klassieke anti-aanbaklaag is dan het meest geschikt. Kies bijvoorbeeld voor de BK Easy Induction koekenpannen.

Eigenschappen
Superieure anti-aanbaklaag
Bakken zonder vetten
Vaatwasmachine bestendig

De keramische anti-aanbaklaag is perfect geschikt voor aardappels
Krokante aardappeltjes als feestelijk bijgerecht bereid je in een koekenpan met keramische anti-aanbaklaag. Voeg rozemarijn en zeezout toe voor extra smaak. De BK Balans+ koekenpannen zijn hier perfect voor!

Eigenschappen
Geschikt voor zeer hoge temperaturen
Harde coating: zeer krasbestendig
Knapperig resultaat

Eigentijdse anti-aanbaklaag is perfect geschikt voor ei
Serveer jij een gebakken ei bij het ontbijt? Gebruik dan een koekenpan met en moderne anti-aanbaklaag. Hierin gebruik je weinig boter tijdens het bakken, maar je ei blijft niet aan de bodem kleven. Een moderne anti-aanbaklaag zit bijvoorbeeld in de BK Granite koekenpannen. Welke ook nog eens een hele moderne uitstraling hebben.

Eigenschappen
Bakken zonder vetten
Eigentijds granieten look
Geschikt voor de vaatwasmachine

De anti-aanbaklaag van mijn pan is versleten. Valt dit onder garantie?

Nee, een versleten anti-aanbaklaag valt onder slijtage door dagelijks gebruiks. BK geeft twee jaar garantie op materiaal-, constructie-, en afwerkingfouten. Beschadigingen ten gevolge van een ongeval, oneigenlijk gebruik en/of slijtage door dagelijks gebruik zijn van deze garantie uitgesloten. Daarnaast is de levensduur van een willekeurige koekenpan met een PTFE anti-aanbaklaag twee tot vijf jaar.
Bekijk de koekenpannen en braadpannen van BK.

Waar kan ik een nieuwe steel voor mijn koekenpan bestellen?

Een nieuwe steel bestel je op de onderdelen pagina op bk.nl.

Kan het heen en weer schudden van een pan kwaad?

Door het heen en weer schudden van een pan, oftewel het zogenaamde 'pannenkoek gooien' raakt de steel van je pan sneller los. Met 'pannenkoek gooien' wordt husselen van de ingrediënten bedoeld door de pan heen en weer te schudden.

Wat er gebeurd? Door het schudden van de pan schuurt de schoef de schroefdraad weg van de bevestigingsbuis. Hierdoor ontstaat er speling op de greep en kan de steel zelfs loslaten. Indien de speling is ontstaan door het pannenkoek gooien, valt dit niet binnen de garantievoorwaarden, maar onder slijtage.

Mijn kook- of koekenpan werkt niet goed op mijn inductieplaat. Hoe kan dat?


De plaat detecteert de pan niet of warmt heel langzaam op
Kook- of koekenpannen geschikt voor inductieplaten werken alleen op inductieplaten met dezelfde diameter of kleiner dan de bodem (diameter) van de pan. Om de connectiviteit te verbeteren kan je de kook- of koekenpan iets verschuiven ten opzichte van het midden van de plaat.

A. De bodem van de kook- of koekenpan bestaat uit magnetische deeltjes.
B. In de inductieplaat zit een spoel.
C. De magnetische bodem van de kook- of koekenpan moet verbonden zijn met de spoel onder de plaat om zo een magnetisch veld te kunnen creëren, dat de pan verwarmt.

Om ervoor te zorgen dat de kook- of koekenpan werkt op een inductieplaat is het belangrijk dat de kookplaat waarop deze wordt geplaatst, dezelfde diameter heeft als de bodem van de pan.

Maakt het uit hoe hoog ik het vuur zet?

Ja, het is aan te raden altijd de vlam onder de bodem van de pan te houden. Zo wordt de greep of steel van je pan niet te heet, waardoor de greep of steel minder snel los gaat zitten. Daarnaast is dit natuurlijk wel zo veilig! Kies daarom voor een maat gaspit die overeenkomt met de bodem van de pan. De punten van de gasvlam zijn het heetst. Bij gebruik van een te grote gaspit wordt de greep of steel daarom extra verhit. Zodra het eten kook, kun je de gasvlammen temperen.

De steel van mijn koekenpan zit los. Wat kan ik hieraan doen?

Wanneer een steel speling geeft adviseren wij direct de schroef aan te draaien. Anders slijt de schroefdraad uit de verbindingsbus en kan de steel losschieten.

Speling op de steel is niet te voorkomen. De bevestigingsbus, het soldeer, de steel, de vlamhuls, de body van de koekenpan en de schroef zijn allen van een ander materiaal gemaakt met een eigen uitzettingscoëfficiënt. Bij verwarming en afkoeling speelt de uitzetting een rol en kan er frictie ontstaan waardoor de schroef ‘terug‘ draait. TIP! Houdt bij het gebruik van gas de vlam altijd onder de bodem van de pan. Als de steel te heet wordt, is de kans groot dat de steel of greep sneller los gaat zitten.

Waar kan ik de gebruiksaanwijzing van mijn pan vinden?

De gebruiksaanwijzing kun je vinden op de productpagina, maar ook onder Service > Gebruiksaanwijzingen.

Ik ben op zoek naar een los onderdeel voor mijn pan, maar ik kan deze niet vinden.

Je kunt voor veel BK series een nieuwe deksel of greep bestellen. Neem daarvoor eens een kijkje bij onze onderdelen. Hier staan ook oudere BK series bij. Helaas zijn er niet van alle oudere series nog grepen of deksels te verkrijgen. Staat jouw serie er niet tussen? Dan is er helaas geen los onderdeel meer voor die serie te krijgen.