Skip to main content

25% korting op heel veel producten met code LAUNCH25 - klik hier >>

Gratis verzending vanaf €50 - bezorging binnen 1-3 werkdagen

Gratis retourneren binnen 50 dagen

Recept

Balletjes in tomatensaus

Deze lekkere balletjes in tomatensaus zijn op en top Belgisch, en vallen in de smaak bij jong en oud. Het ideale duo om dit gerecht klaar te maken? Onze BK Balans+ hapjespan en steelpan.
80 minuten
4 porties
Sites-BK-NL-Site

Ingrediënten

  • 200 gr gezouten spek (één dikke plak)
  • 1 kg gemengd gehakt (varken en rund)
  • 3 (middel)grote uien
  • 2 teentjes knoflook
  • 1 grote wortel
  • 800 gr gepelde tomaten (uit blik)
  • 500 gr tomatenpulp (uit blik)
  • 80 gr geconcentreerde tomatenpuree (uit blik)
  • 4 stengels selderij
  • 1/2 rode chilipeper
  • 1/2 el kristalsuiker
  • 1 el bloem
  • 2 eieren
  • 4 el paneermeel
  • takjes rozemarijn
  • 2 takjes dragon
  • 2 takjes tijm
  • 1 laurierblaadjes
  • 1 takje salie
  • 1/2 bos peterselie
  • een flinke snuif oregano
  • 4 dl water
  • olijfolie
  • boter
  • peper
  • zout

Voorbereiding

Tomatensaus

Stap 1

Stoof de fijngesnipperde uien en knoflook aan in een scheutje olie.

Stap 2

Snij de selderij in fijne stukjes en laat meestoven.

Stap 3

Snij de wortels in blokjes en de chilipeper in fijne stukjes. Voeg samen met het gezouten spek toe aan de steelpan en laat meestoven gedurende 10 minuten.

Stap 4

Voeg een blikje geconcentreerde tomatenpuree toe, samen met de suiker, bloem en een flinke scheut water. Blijf goed roeren, zodat de saus niet aanbrandt.

Stap 5

Voeg nu de gepelde tomaten, tomatenpulp en verse kruiden toe. Tip: bind de verse kruiden samen tot een boeket, zodat je ze achteraf makkelijk uit de saus kan halen.

Stap 6

Laat het geheel een uurtje sudderen en haal het spek en kruidenboeket vervolgens uit de saus.

Stap 7

Mix de tomatensaus en kruid af met peper en zout.

Tip: wil je echt een hele gladde saus? Zeef de tomatensaus dan, totdat alle stukjes eruit zijn.


De balletjes

Stap 1

Meng het gehakt met de eieren, de peterselie en het paneermeel. Blijf kneden tot alles goed gemengd is. Kruid af met peper en zout.

Stap 2

Rol balletjes van ongeveer 4 cm dik. Tip: maak je handen tussendoor regelmatig nat. Zo kun je de balletjes heel glad rollen.

Stap 3

Bak de balletjes goudbruin in de BK Balans+ hapjespan. Ze hoeven vanbinnen nog niet doorbakken te zijn.

Stap 4

Voeg de balletjes toe aan de tomatensaus, laat nog 10 min sudderen en klaar. Eet smakelijk!

global.nocontent